Multi pacientii cu afectiuni hematologice grave nu au donatori compatibili

27/03/2019
Multi pacientii cu afectiuni hematologice grave nu au donatori compatibili

Multi pacientii cu afectiuni hematologice grave nu au donatori compatibili

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/peste-o-jumatate-dintre-pacientii-cu-o-afectiune-hematologica-grava-nu-au-donatori-compatibili/

Mai mult de jumatate dintre pacientii romani care sufera de o afectiune hematologica grava si care au indicatie de transplant nu gasesc donatori compatibili, afirma medicul Aurora Dragomiristeanu, directorul general al Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

“Din cauza numarului mic de romani inscrisi deja in registru, la mai mult de jumatate din pacientii romani care nu au donator in familie si care sufera de o afectiune hematologica grava, cum sunt leucemiile sau limfoamele Hodkiniene care sunt rezistente la tratament si care au indicatie de transplant, nu gasim donatori compatibili. Nu-i gasim nici in registrul nostru mic, care are doar 60.000 de donatori, dar nici in registrele internationale cu care suntem interconectati si sunt 57 de tari care au organizate registre, care, impreuna, au peste 34 de milioane de donatori”, a declarat, medicul potrivit Agerpres.

Medicul a mai precizat ca daca pentru jumatate dintre pacienti se reuseste gasirea de donatori compatibili, fie in tara, fie in tarile cu care se colaboreaza, pentru cealalta jumatate ‘nu exista solutie, ci doar asteptare’.

De asemenea, directorul Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a pledat pentru inscrierea studentilor in randul donatorilor de celule stem hematopoietice.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 8 EMC:

Sindromul de intestin iritabil

“Deci scopul nostru este, in primul rand, sa informam, sa intelegem ce presupune donarea. S-ar putea sa nu fim compatibili niciodata cu un pacient, dar sansa ca un pacient, indiferent cine ar fi el – s-ar putea sa fie un vecin, poate sa fie un prieten sau o persoana pe care nu o cunoastem, dar, daca ne seamana genetic, cu un gest atat de mic am putea sa o salvam. Important este sa ne inscriem in registru, sa facem testele care sa intre in acest program de analiza si sa creasca sansa celor care sunt diagnosticati cu astfel de boli tratabile. Le-as spune romanilor sa fie generosi, sa faca un gest atat de mic, pentru ca dureaza 10 minute sa faci inscrierea. S-ar putea ca asta sa le dea sansa sa salveze un om. O viata pentru un gest atat de mic”, a mai adaugat Aurora Dragomiristeanu conform sursei citate.

Etichete: celule stem hematopoietice, afectiuni hematologice, leucemie, donatori celule stem

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: