Pintea: Anul viitor, anul programelor nationale de sanatate
Pintea: Anul viitor, anul programelor nationale de sanatate
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pintea-anul-viitor-anul-programelor-nationale-de-sanatate/
Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, spune ca 2020 va fi anul programelor nationale de sanatate, in care vor fi upgradate programele existente si vor fi create altele noi.
‘Avem o populatie imbatranita, zona de preventie nu a functionat de ani de zile, nu vorbim de un an, doi, trei. Avem pacienti care sunt diagnosticati tarziu, costurile sunt mari, dar nu putem sa ii abandonam. Investim in medicina primara, investim in spitale, in aparatura, pentru ca avem nevoie sa tratam pacientii si in programe nationale. (…) Avem in lucru 108 registre de boala, sunt fonduri europene accesate, proiectele sunt in implementare. Se lucreaza la ele coroborat cu fonduri norvegiene, fonduri elvetiene, registre de boala, registre cu care putem avea o situatie clara-predictibilitate pentru a putea finanta. (…) Am definit anul viitor ca anul programelor nationale de sanatate, pentru ca in sfarsit vom avea o imagine foarte clara asupra nevoilor de finantare pentru resursa umana si pentru finantarea medicatiei pentru pacienti’, a declarat ministrul Sorina Pintea, conform Agerpres.
La finalul lunii iunie, Guvernul Romaniei a aprobat Hotararea pentru modificarea sectiunii A din anexa la Hotararea Guvernului nr. 155/2017 privind aprobarea programelor nationale de sanatate pentru anii 2017 si 2018 si pentru prelungirea termenului de aplicare.
In cadrul Programului national de depistare precoce a cancerului in regim de screening, a fost infiintat Subprogramul de depistare precoce a cancerului prin determinarea markerilor tumorali la pacientii din grupele de risc, in regim de screening selectiv.
De asemenea, actul normativ creeaza cadrul legal pentru organizarea unitatilor de specialitate in vederea implementarii unor proiecte pilot care vor avea ca obiective identificarea precoce a afectiunilor oncologice la persoanele asimptomatice si monitorizarea periodica a persoanelor cu risc inalt de a dezvolta cancer.
Etichete: programe nationale de sanatate, Sorina Pintea, screening selectiv, programul de depistare a cancerului
Autor: Adriana Pavel
2 Comentarii
Preventia oricărei boli se face la nivelul medicinei primare.Dar in Romania medicina e 10% ca importanta si spitalul 90% ca importanta financiară.Pana cand cei din conduceri guvernamentale ,parlament nu se trezesc sau nu mai au alte interese ,in Romania medicina de familie este falimentară.
Sa ne preocupe, in primul rand, asistentii medicali care nu au habar ce inseamna ACTUL MEDICAL! Sa se vada”sclavia” sutelor de persoane angajate cu salariul minim pe economie, gen PFA, PFI! Conditiile din spitale, volumul de munca, s.a.m.d.