Pintea: Bugetul pentru investitii al Ministerului Sanatatii este cel mai mare pe care acest minister l-a avut vreodata
Pintea: Bugetul pentru investitii al Ministerului Sanatatii este cel mai mare pe care acest minister l-a avut vreodata
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pintea-bugetul-pentru-investitii-al-ministerului-sanatatii-este-cel-mai-mare-pe-care-acest-minister-l-a-avut-vreodata/
Ministrul Sorina Pintea spune ca bugetul Ministerului Sanatatii din 2019 este structurat pe investitii si pe programe nationale curative si preventie, cresterea pe investitii fiind de aproximativ 84%.
“Bugetul pentru investitii al Ministerului Sanatatii este cel mai mare pe care acest minister l-a avut vreodata si prin comparatie v-as propune niste cifre: in 2017 am avut 170 de milioane de lei, 2018 – 193 de milioane de lei, 2019 – un miliard o suta de mii de lei. Cresterea pe investitii este de aproximativ 84%. In 2018, cu 1 martie au crescut salariile medicilor si asistentilor medicali pana la nivelul 2022, astfel incat am ajuns la un nivel al salariilor apropiat de al tarilor UE”, a declarat ministrul sanatatii la postul RTV , citata si de Agerpres.
Ea a mai precizat ca in programele nationale de preventie din 2019 este propus testul Panorama pentru femeile insarcinate.
“As incepe cu programele nationale de preventie, pentru ca au fost foarte multe discutii in spatiul public legate de acel test Panorama pe care il propunem pentru femeile insarcinate. Este vorba de un test pe care o femeie insarcinata poate sa il faca incepand cu saptamana a noua de sarcina si care depisteaza eventuale anomalii genetice. Testul este acurat in proportie de 99%. Deci, pana la urma este vorba de a risipi temerile normale ale viitoarelor mame in ceea ce priveste sanatatea copilului. Depisteaza anomalii precum sindromul Down, boli rare si alte aspecte care duc la multe drame familiale. Este un test care costa aproximativ 2.500 de lei si pe care nu orice viitoare mama si-l poate permite”, a explicat Pintea.
De asemenea, demnitarul a vorbit si despre suplimentarea bugetului pentru continuarea programului de diabet juvenil si pentru diabetul de tip 1 dar si de existenta unui program pentru finantarea markerilor moleculari.
Continut educational:
Complicatiile diabetului zaharat. Monitorizarea pacientului
“Pentru ca medicii sa poata prescrie tratamentul inovativ au nevoie de aceste testari, care sunt absolut necesare si care in acest moment se fac de catre firmele farma pentru anumite categorii de pacientii. Vorbim de cei care sunt deja bolnavi, care au nevoie de aceste testari pentru a putea beneficia de tratamentul cel mai bun. Pe de alta parte, in acest program vorbim de niste teste de screening tot pentru aceasta patologie”, a mai declarat Sorina Pintea conform surselor citate.
Reamintm ca saptamana trecuta, Sorina Pintea a afirmat ca, dupa adoptarea bugetului pe anul 2019, va fi implementat si un program national care sa asigure gratuit vitamina D copiilor si persoanelor cu deficit.
Autor: Adriana Pavel
1 Comentarii
La medicii si personalul mediu din institutiile de stat a crescut salariul spre cel din UE. La palmasii din zona medicinei primare , veniturile au ramas la nivel de sofer de SMURD sau de femeie de serviciu. Un salariu de medic de spital este oricum mult peste cel mai mare venit pe care il poate avea un cabinet de medicina de familie. Si a nu se confunda venitul cabinetului cu venitul medicului. Aici sunt multe de detaliat , insa, nu mai conteaza prea mult. Oricum , in maxim 5 – 10 ani vom vorbi de medicina de familie in Romania la trecut.