Pintea: Guvernul a facut ceea ce trebuia sa faca pentru a asigura numarul de medici de familie necesar comunelor
Pintea: Guvernul a facut ceea ce trebuia sa faca pentru a asigura numarul de medici de familie necesar comunelor
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pintea-guvernul-a-facut-ceea-ce-trebuia-sa-faca-pentru-a-asigura-numarul-de-medici-de-familie-necesar-comunelor/
Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a vorbit la Adunarea generala a Asociatiei Comunelor din Romania despre actiunile Guvernului pentru asigurarea personalului si a dotarilor necesare cabinetelor de medicina de familie.
“In ceea ce priveste medicina de familie, Guvernul a facut ceea ce trebuia sa faca pentru a asigura numarul de medici de familie necesar comunelor. S-a suplimentat numarul de locuri la rezidentiat anul trecut cu peste 500. In ceea ce priveste dotarea cabinetelor, Ministerul de Finante are o schema de minimis care va ajuta medicii de familie pentru a putea avea un nivel de dotare performant”, a declarat ministrul Sorina Pintea, potrivit Agerpres.
Cu aceeasi ocazie, demnitarul a mai afirmat ca exista foarte multe localitati din tara care ar trebui sa faca demersuri pentru infiintarea centrelor de permanenta.
“In ceea ce priveste sanatatea, sunt convinsa ca problemele comunelor sunt legate indeosebi de medicina de familie si centrele de permanenta. Anul trecut a fost un an important in ceea ce priveste functionarea centrelor de permanenta. Pe langa faptul ca a avut loc o majorare a tarifului pentru medici si asistente medicale, am inceput si evaluarea acestor centre. Spre surprinderea mea, sunt foarte multe zone din tara, comune, care ar trebui sa faca demersuri pentru infiintarea acest centre”, a mai precizat ministrul conform Agerpres.
Etichete: medici de familie, centre de permanenta, Pintea
Autor: Adriana Pavel
6 Comentarii
AUTRITATILE LOCALE NU SEIMPLICA IN SUSTINEREA MEDICINII PRIMARE!PRIORITATEA LOR ESTE DEJA CAMPANIA ELECTORALA,CARE A DEMARAT!promit cu nerusinare pentru”creduli ca vor face”? ce? ce n-au facut in ultimii 30 de ani-si nu le e rusine!SA TRAIESTI POPOR ROMAN INSAMANTAT CU CREDULI SI “STRUTI”!
Sunt curios cati medici tineri dupa rezidentiat au incheeat contracte cu casele de asigurai in 2018.
Suplimentarea locurilor la rezidentiat ? Schema de “minimis” pentru dotarea medicilor de familie? Centre de permanenta ? Cand unele localitati n-au vazut de ani nici cum arata un medic ? Cand multe localitati nu au apa curenta si canalizare? Spatii decente pentru a practica medicina ?Bani in sistem sa-ti poti plati medicii care si asa pleaca vazand cu ochii ? Pastrand cat de cat decenta, si asa am un nod in gat format din multe, multe cuvinte de bine, cred ca , la guvern si nu numai , se fumeaza iarba decea mai proasta calitate. Sa fii ATAT de decuplat de adevaratele probleme din medicina primara si sa debitezi unor primari din rural pe care nu-i intereseaza problema (altfel decat preelectoral) sau ii intereseaza si nu au cu CE, pare dintr-un film postapocaliptic prost. Vorbim de piscine ( cu cormorani) insa nu mai avem nici un izvor de apa .
Multa sanatate ! – celor ramasi cu mintea intreaga; restul , Dumnezeu sa va ajute !
Ministerele Sanatatii ,Finantelor si Agriculturii sa ajute medicina de familie in mediul
rural cu urmatoarele
– Panouri voltaice ,panouri solare,centrale termice prin programul energia verde,la alegere.
– Terenurile de 50 ari primite ca specialisti in mediul rural sa fie si la acestia date cu titlu de proprietate ca la ceilalti specialisti de pe raza comunei care au peste 20 – 30 ani lucrati la tara inca inainte de anul 1989.
– Sprijin pentru medici de familie care isi stabilesc domiciliul in mediul rural.
– Decontarea transportului la asistentii medicali cum se face la cadrele din invatamint la cabinetele unde venitul financiar al cabinetului este sub 10000 lei din care se achita toate cheltuielile cabinetului.
-mai am si alte propuneri dar cred ca sunt in zadar…….
Cu stima si respect pentru toti Romanii de pretutindeni.
Degeaba se scot posturi de rezidenți de medicina de familie daca salarizarea unui medic primar de mf e mai mica comparativ cu a unei asistente de spital sau cu a unui medic scolar
D-na ministru evita sa spuna ca nu exista stimulente serioase pt stabilirea medicilor de familie in zonele rurale mai putin favorizate iar infiintare punctelor secundare de lucru de catre med de fam este aproape imposibila datorita legislatiei in vigoare