Pintea: Nu avem medici de familie; peste 100 de cereri de revenire de la medici plecati in strainatate

26/10/2018

Pintea: Nu avem medici de familie; peste 100 de cereri de revenire de la medici plecati in strainatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pintea-nu-avem-medici-de-familie-peste-100-de-cereri-de-revenire-de-la-medici-plecati-in-strainatate/


Ministrul Sorina Pintea a declarat ca numarul medicilor de familie este insuficient si a mentionat ca in ultimele trei luni au fost depuse la Ministerul Sanatatii peste 100 de cereri de revenire in Romania pentru a profesa din partea unor medici plecati sa profeseze in strainatate.

“In perioada 2017-2018 s-au depus dosare pentru certificate de conformitate in numar de 12.682. Avem confirmarea ca doar 6.800 de medici au plecat in strainatate in aceasta perioada din cei 12.682. Poate au plecat si ceilalti, dar noi confirmarea o avem doar pentru acestia. In ultimele trei luni au fost depuse la MS peste 100 de cereri de revenire”, a precizat Pintea la TVR, citat si de Agerpres.

Potrivit ministrului, salariul unui medic rezident in ultimul an este intre 5.000 si 6.000 lei, al unui medic specialist chirurg care face patru garzi pe saptamana – in jur de 11.000 lei, al unui medic de anestezie-terapie intensiva primar cu patru-cinci garzi pe saptamana – de pana la 20.000 de lei, iar al unui medic de anatomie patologica – pana in 25.000 de lei.

Autor: FormareMedicala.ro

18 Comentarii

  1. dr.Nemes Tibor says:

    este un dezinteres total pt medicina de familie de catre noua generatie,oare de ce?med de fam ar putea rezolva min30% din probleme,dar asta necesita imperativ repreluarea MF de catre Min San,dotari de catre MS pt MF,cu finantare de stat!As fi curios de valoarea pensiilor primite de colegii mei care am lucrat 40 de ani pt acest sistem!Rusine!!!Prabusirea sistemului sanatatii va incepe cu noi!!

  2. ludwig says:

    … de ce ministrul nu mentioneaza venitul medicului de familie ? …pentru ca ar trebui sa recunoasca ca acesta este neadecvat cu pregatirea profesionala cu vechimea si stresul professional … medic primar cu 30 ani vechime in profesie si 1200 pacienti, 20 consultatii/zi venit 5000 -6000 lei similar cu medicul resident …din pacate dupa aproape 30 ani de la revolutie si schimbarea sistemului politic social se practica in continuare la nivele inalte de conducere pezentarea de adevaruri partiale si multa, multa ipocrizie.

  3. Ciuca says:

    Eu nu cred ca un medic poate face 4-5 garzi pe saptamina cum ati mentionat. Poate face 4-5 garzi pe luna. La 4-5 garzi pe saptamina ar trebui sa faca de garda si 2 zile consecutiv.

  4. axel says:

    PS : in medicina de familie,noi ,generatiile de azi , STINGEM LUMINA !

  5. axel says:

    minciuna prin omisiune loveste din nou. pacat ca omul obisnuit nu stie ca medicii de familie nu sunt…doctori,nu stie nimeni ca ministerul sanatatii a scapat acum 20 de ani de niste unitati medicale (dispensarele medicale) pe care chiar nimeni nu le mai vroia in administrare (nici macar primariile din cele mai izolate comune) si au fost preluate de viitorii “patroni”-medicii de familie. platiti regeste pentru asta de CNAS.cum naiba sa nu-si doresca 100 de medici sa se intoarca in tara? la ce bani vor face ,trebuie sa fie foarte atenti cum investesc in masini de lux si piscine.
    salariul medicului specialist mf,asta asa,sa nu ramana intrebarea fara raspuns,actual este undeva intre 2000 si 3000 de lei. in cazurile normale.poate fi si mai mic. un medic de familie joaca actual in liga brancardierilor si a ingrijitorilor. ca urmare,in viitor, actul medical s-ar putea plasa ca dedicatie si profesionalism cam tot pe acolo.diferenta o vor face cei 100 de medici care renunta la statul pe drumuri si vin in tara.

  6. Croitoru Simona says:

    Astept cu nerabdare sa vad acesti medici atat de nerabdatori sa revina in tara.Poate medici in prag de pensie. Poate!!!!

  7. CARMEN says:

    De ce evită doamna ministru al sănătății din România să discute în public care este situația reală din asistența medicală primară și cam ce venituri ar estima dumneaei că obține un medic de familie din România cu o listă de aproxumativ 1800 de pacienți din care un procent de 50 % nu sunt asigurați !?

  8. Vîrjan Georgeta says:

    Si eu sint medic primar de familie aproape de pensie și nu a ți vrea sa știți cu ce venit rămân după ce îmi achit cheltuielile de cabinet RUSINE

  9. Hodrea Eva says:

    Eu as dori sa stiu salariul unui medic specialist de medicina de familie cu 1800 de pacienti.Va rog sa nu-mi spuneti tot venitul pe cabinet…Ma intereseaza doar suma cu care ramane medicul de familie dupa ce plateste asistenta,chiria,utilitatile,contabila si informaticianul,caci lafemeie de serviciu a renuntat de mult.Multumesc anticipat.

    • Ionela says:

      De la finante,am primit acum pe 2017,venit netanual:77959lei,ceea ce inseamna aprox.6500 lei net /luna.Sunt medic primar,am 3 asistente cu salariul minim pe economie si 2250 pacienti.

    • dr.olariu says:

      Va asigur ca nu cu prea multi bani,doar ca un portar la o Clinica din Occident

    • Dana says:

      ptr noi mf istii nu exista raspuns nu interesaza pe nimeni

    • Tudor says:

      Medicul de familie este platit din 2 surse:
      1. Capitatia – un venit fix care depinde de numarul de pacienti
      2. Serviciile prestate – tariful perceput pentru consultatii, etc.

      Venitul net lunar este imposibil de estimat, deoarece cheltuielile operationale sunt difera semnificativ de la luna la luna.

      O estimare grosiera ar fi intervalul 4-10.000 de lei net, lunar, pentru medicul de familie.

      • Valentin says:

        venitul net minim de prea multe ori este sub 4 000 lei; putini sunt cei care trec de 6 000 lei net (ma refer strict la venitul provenit din cabinet, fara alte venituri); asa ca ma intreb de unde ai matale informatia aia cu un venit net de 4 000 – 10 000 lei; nu cumva faci confuzie intre venitul cabinetului si venitul medicului?!

    • Florin says:

      Nu poti sti exact, variaza, in functie de venituri si cheltuieli. De fapt, medicul de familie nu are salariu, are venit.Tinand cont de faptul ca 2018 este un an mai greu (doar contributia la cas pe 2017 este de 25% din total venit net!!!!, cas 5,5%, impozit 16%, adica 46,5% din venit net), mai ramane de vazut cati medici de familie termina anul cu venit macar egal cu salariul minim pe economie.

    • Sergiu says:

      Pentru astfel de curiozități îți sunt necesare doar studii gimnaziale, suficiente să faci câteva scăderi dintr-o sumă afișată public pe pagina web a CJAS. Căci la interesul pentru studiu s-a renunțat mai demult.

    • Ionel says:

      Super! Articolul era despre lipsa medicilor de familie și se dă că exemplu veniturile medicilor ce lucrează in spitale…

  10. Maria says:

    La stomatologii in contract cu CAS ne spuneti care este suma de contract in noiembrie ??!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: