Plan de actiune pentru eliminarea rujeolei, rubeolei si de prevenire a rubeolei congenitale
Plan de actiune pentru eliminarea rujeolei, rubeolei si de prevenire a rubeolei congenitale
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/plan-de-actiune-pentru-eliminarea-rujeolei-rubeolei-si-de-prevenire-a-rubeolei-congenitale/
Planul de actiune pentru eliminarea rujeolei, rubeolei si de prevenire a infectiei rubeolice congenitale/sindromului rubeolic congenital a fost publicat in Monitorul Oficial.
Potrivit actului normativ, vaccinarea impotriva rujeolei si rubeolei este parte integranta a programelor de vaccinare la nivel mondial, contribuind la progresul in atingerea obiectivelor globale de imunizare si, in sens mai larg, parte din Agenda Globala de Securitate a Sanatatii si obiectivele de dezvoltare durabila ale Natiunilor Unite.
Vaccinarea impotriva rujeolei si rubeolei este, de asemenea, esentiala pentru Agenda de Imunizare 2030, prin stimularea progresului catre accesul universal la servicii de sanatate, inclusiv vaccinare. De asemenea, stimuleaza punerea in aplicare a vaccinarii pe parcursul vietii prin consolidarea platformelor in al doilea an de viata pentru administrarea celei de-a doua doze de vaccin care contine rujeola si a platformelor pentru vaccinarea de recuperare.
Oferind tuturor copiilor oportunitatea de a primi 2 doze de vaccin rujeolic si tuturor copiilor si femeilor la varsta fertila oportunitatea de a primi cel putin o doza de vaccin rubeolic, va permite statelor membre sa atinga tintele de eliminare.
Obiectivele strategiei europene de eliminare a rujeolei, rubeolei si de prevenire a rubeolei congenitale.
Obiectivele sunt:
● eliminarea rujeolei endemice;
● eliminarea rubeolei endemice;
● prevenirea IRC/SRC (<1 caz de SRC la 100.000 de nascuti vii).
Strategii cheie
Pentru realizarea acestor obiective, strategiile cheie au fost revizuite pentru a lua in consideratie tinta de eliminare a rubeolei la nivel European. Acestea sunt:
1. Atingerea si sustinerea unei inalte acoperiri vaccinale (≥95%) cu doua doze de vaccin rujeolic si cel putin o doza de vaccin rubeolic prin serviciile de imunizare de rutina de inalta calitate.
2. Oferirea unei a doua oportunitati pentru imunizarea antirujeolica prin activitati suplimentare de imunizare la populatiile susceptibile la rujeola.
3. Oferirea oportunitatilor de vaccinare antirubeolica, inclusiv prin activitati suplimentare de imunizare, tuturor copiilor susceptibili la rubeola, adolescentilor si femeilor la varsta fertila.
4. Intarirea sistemelor de supraveghere prin investigarea riguroasa a fiecarui caz si confirmarea de laborator a cazurilor suspecte.
5. Asigurarea informatiilor de inalta calitate si valide atat pentru personalul sanitar, cat si pentru public, referitoare la beneficiile si riscurile asociate cu imunizarea antirujeolica si antirubeolica.
Obiectivele planului de actiune pentru Romania
Desi progresul Statelor Membre in vederea eliminarii rujeolei si a rubeolei la nivel european pana in 2020 a fost facut, tinta nu a fost atinsa. Obiectivele pentru perioada 2021-2030 sunt:
• eliminarea si mentinerea eliminarii rujeolei endemice;
• mentinerea eliminarii rubeolei endemice;
• prevenirea infectiei rubeolice congenitale/sindromului rubeolic congenital (<1 caz de SRC la 100000 de nascuti vii).
• cresterea si mentinerea acoperirii vaccinale la vaccin rubeolic, rujeolic peste 95% .
Etichete: rujeola, rubeola, rubeola congenitala
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii