Planul national de prevenire si combatere a cancerului in Romania a fost adoptat

19/10/2022
Planul national de prevenire si combatere a cancerului in Romania a fost adoptat

Planul national de prevenire si combatere a cancerului in Romania a fost adoptat

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/planul-national-de-prevenire-si-combatere-a-cancerului-in-romania-a-fost-adoptat/

Camera Deputatilor a aprobat Planul national de prevenire si combatere a cancerului in Romania. Legea intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2023.

Potrivit proiectului, planul se implementeaza pentru perioada 2023 – 2030 si reprezinta principalul document de politica publica ce fundamenteaza masurile de prevenire si combatere a cancerului la nivel national.
Documentul se actualizeaza in functie de rezultatele obtinute si in acord cu directiile strategice din domeniul prevenirii si combaterii cancerului stabilite de Organizatia Mondiala a Sanatatii si la nivelul Uniunii Europene, relateaza Agerpres.

Conform proiectului, toti cetatenii romani care se afla pe teritoriul Romaniei, au domiciliul sau resedinta in Romania, cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai Spatiului Economic European si cetatenii Confederatiei Elvetiene, precum si strainii si apatrizii care au domiciliul sau resedinta in Romania au dreptul garantat de stat la serviciile de natura medicala, sociala si de sustinere psihologica cuprinse in Planul national de prevenire si combatere a cancerului, cum sunt: servicii medicale de prevenire, diagnostic si tratament al cancerului, servicii de ingrijire, inclusiv ingrijiri paliative, servicii de psiho-oncologie, onconutritie si oncofertilitate, servicii sociale si indemnizatii lunare de hrana.

“Ministerul Sanatatii, in calitate de autoritate centrala in domeniul sanatatii publice, este responsabil de planificarea, initierea, coordonarea, monitorizarea si evaluarea tuturor masurilor necesare pentru prevenirea si combaterea cancerului. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Finantelor sunt responsabile de indeplinirea masurilor din plan”, stabileste actul normativ.

Planul national de prevenire si combatere a cancerului in Romania este finantat in principal de catre Ministerul Sanatatii, de la bugetul de stat.

Suma aprobata anual pentru finantarea planului national reprezinta cel putin 20% din totalul fondurilor aprobate pentru desfasurarea programelor de sanatate la nivel national de catre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, stipuleaza proiectul, potrivit sursei citate.

Deputatii din comisia de specialitate a introdus un amendament care prevede ca Ministerul Finantelor creeaza si finanteaza un fond de inovatie in sanatate finantat de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sanatatii.
Indeplinirea tuturor obiectivelor si a masurilor cuprinse in Planul national de prevenire si combatere a cancerului constituie o obligatie a tuturor autoritatilor administratiei publice centrale si locale, precum si a tuturor persoanelor fizice si juridice, mai prevede actul normativ.

In termen de 180 de zile de la data intrarii in vigoare a legii, Guvernul aproba prin hotarare normele de aplicare si de implementare a Planului national de prevenire si combatere a cancerului in Romania, elaborate de Ministerul Sanatatii impreuna cu fiecare minister care are retea medicala.

Legea intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2023. Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.

Etichete: planul national de prevenire si combatere a cancerului, prevenire cancer

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: