PNRR | Cresterea numarului de paturi de terapie intensiva pentru nou-nascuti
PNRR | Cresterea numarului de paturi de terapie intensiva pentru nou-nascuti
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pnrr-cresterea-numarului-de-paturi-de-terapie-intensiva-pentru-nou-nascuti/
Numarul de paturi de terapie intensiva pentru nou-nascuti va creste cu 124 printr-un program realizat in cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta. Alte cateva zeci vor fi donate complet.
“Pentru dezvoltarea infrastructurii spitalicesti publice in sectiile de terapie intensiva pentru nou-nascuti sunt cinci obiective majore. (…) Vom creste cu 124 de paturi, fata de cele existente dotate complet. La cel de-al doilea obiectiv va fi si completarea dotarii existente in momentul de fata pentru inca 90 de paturi”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii.
De asemenea, in cadrul aceluiasi proiect vor fi amenjate si opt centre regionale pentru formarea resursei umane.
“Fara resursa umana calificata toate aceste lucruri sunt inutile. Cel de-al treilea obiectiv al acestui proiect este amenajarea, organizarea unor centre de formare. Opt centre de formare regionala acolo unde exista institutii universitare sau exista formatori care pot sa pregateasca specialisti in domeniu. Nu este un lucru usor, dureaza. Nu trebuie sa uitam ca aceste structuri trebuie sa functioneze in program permanent”, a mai precizat ministrul Sanatatii.
Totodata, in cadrul programului se va realiza si screeningului pentru preventia marformatiilor congenitale cardiace, dar si a altor afectiuni.
“Al patrulea obiectiv – screeningul si preventia malformatiilor congenitale cardiace. (…) Este bine ca toti copiii sa beneficieze de posibilitatea de a face un astfel de screening si pentru alte afectiuni, de exemplu retinopatia de prematuritate. Aceasta componenta ofera 260.000 de euro pentru screening pentru maternitatile de grad 3, iar pentru maternitatile de grad 2 – 45.000 de euro”, a mai adaugatRafila.
Etichete: terapie intensiva pentru nou-nascuti , screening malformatii cardiace, PNRR
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii