Politicile de sanatate vor trebui regandite in functie de imbatranirea populatiei

06/11/2014

Politicile de sanatate vor trebui regandite in functie de imbatranirea populatiei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/politicile-de-sanatate-vor-trebui-regandite-functie-de-imbatranirea-populatiei/

batraniIn circa 10 ani, politicile de sanatate vor trebui regandite si adaptate trendului de imbatranire a populatiei la nivel mondial.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a facut publice mai multe studii care arata trendul de imbatranire a populatiei la nivel global.

Aceste cercetari mentionate de Agentia France Presse, dupa ce au fost publicate in revista The Lancet, arata ca populatia este imbatranita in special in tarile mai putin dezvoltate.

In 2020, numarul persoanelor in varsta de 60 de ani sau mai mult, adica o persoana din sapte, va depasi numarul copiilor care au sub cinci ani, iar  in 2050, acest segment de populatie, dupa toate estimarile, va ajunge undeva la circa doua miliarde de persoane, adica o persoana din cinci, se arata intr-un studiu al departamentului de statistica de la OMS.

Dr. Sommath Shatterji, coordonator al acestei statistici spune ca “imbatranirea va domina ordinea de zi in politicile de sanatate”.

“In tarile cu venituri slabe sau medii, serviciile de sanatate nu sunt formate pentru a trata persoanele varstnice”, afirma si dr. Tiers Boerma, director  in cadrul Departamentului Statisticilor OMS.

Specialistul intareste faptul ca problemele de sanatate la acest tip de populatie sunt multiple si cronice, enumarand printre cauzele deceselor cancerul, maladiile respiratorii, artroza, tulburarile mentale si neurologice.

Astfel, in 2050, populatia mondiala care va suferi de dementa, spre exemplu, conform previziunilor emise la acest moment, ar putea insuma peste 130 de milioane de oameni, fata de 44 de milioane cat inseamna in prezent.

Reprezentantii OMS au emis deja solutii,doar ca la acest moment par dificil de aplicat. Una dintre acestea ar fi dezvoltarea conceptului de  “acoperirie a sanatatii universale”. Acesta, insa, poate fi diferit de la o tara la alta, specialistii precizand ca nu exista un model unic.

Printre masurile care pot fi aplicate la nivel macro pentru o sanatate viitoare buna a populatiei sunt reducerea consumului de sare sau dezvoltarea politicilor anti-fumat.

Expertii OMS se mai gandesc la masuri precum crearea unor clinici mobile pentru populatiile rurale sau extinderea accesului la vaccinare.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: