Posturile vacante din sanatate, scoase la concurs in 2012

12/01/2012

Posturile vacante din sanatate, scoase la concurs in 2012

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/posturile-vacante-din-sanatate-scoase-la-concurs-in-2012/

In sectorul sanitar, in 2012 se pot scoate la concurs posturile vacante, cu conditia incadrarii in cheltuielile de personal aprobate, conform unui nou proiect de ordin, lansat in dezbatere publica de catre Ministerul Sanatatii.

Mai exact, in 2012, prin exceptie de la prevederile art. 22 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2009, vor putea fi facute angajari, dupa cum urmeaza:

  • pe posturile vacante ale personalului de specialitate medico-sanitar, auxiliar sanitar si personalului de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare;
  • pe posturile vacante unice ale celorlalte categorii de personal din sistemul sanitar;
  • in functiile de conducere;
  • pe posturile vacante din structura directiilor de sanatate publica si a Ministerului Sanatatii.

Prin post unic se intelege acel post ale carui atributii nu se regasesc intr-o alta componenta organizatorica, unul dintre posturile aflate in compartimentele in care exista numai posturi vacante, precum si acel post, care porivit normativului de personal, este unic pe locul de munca.

Fiecare sef de unitate va crea posturile necesare

Prin noul proiect de act normativ se creaza posibilitatea ca fiecare sef de unitate sa stabileasca posturile care trebuie neaparat sa fie ocupate prin concurs. Asta in functie de situatia concreta existenta, in functie de categoriile de personal absolut necesare si de posibilitatile financiare existente.

“Sistemul sanitar are un specific aparte determinat pe de o parte de faptul ca activitatea se desfasoara in mod continuu, 7 zile din 7, 24 de ore din 24, iar pe de alta parte de necesitatea respectarii prevederilor legale in vigoare in domeniul timpului de munca, al muncii suplimentare si al compensarii cu timp liber corespunzator, lucru imposibil de realizat in conditiile in care numarul de personal este total insuficient”, se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Decizia reprezentantilor Ministerului Sanatatii s-a bazat si pe riscul care poate aparea din lipsa personalului de specialitate intr-un anumit domeniu, si anume blocarea activitatii in acel domeniu. De exemplu, lipsa medicului in specialitatea ATI face imposibila desfasurarea actului operator in oricare din specialitatile chirurgicale.

Pentru o activitate corespunzatoare in sistemul sanitar este necesat nu numai personalul medical, ci, in egala masura, si celelalte categorii de personal, personalul auxiliar sanitar, personalul tehnic sau muncitorii de intretinere.

Proiectul de act normativ se aplica atat unitatilor din reteaua Ministerului, cat si unitatilor sanitare din subordinea ministerelor si institutiilor cu retea sanitara proprie, din subordinea Academiei Romane, Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca, precum si unitatilor si structurilor sanitare al caror management a fost transferat catre autoritatile locale. Drept urmare, documentul va fi transmis spre analiza si sugestii si acestor institutii.

Autor: Mirabela Viasu

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: