Pozitia ARPIM referitoare la revizuirea pretului la medicamente
Pozitia ARPIM referitoare la revizuirea pretului la medicamente
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pozitia-arpim-referitoare-la-revizuirea-pretului-la-medicamente/
Solicitarea Ministerului Sanatatii de actualizare a preturilor la medicamente, nu a ramas fara ecouri. Dupa CNAS, care a salutat aceasta initiativa, Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si-a exprimat o pozitie prin care solicita “un dialog imediat”.
“Companiile membre ARPIM sustin sistemul de sanatate romanesc, respecta intru totul legislatia in vigoare, iar in ceea ce priveste pretul medicamentelor, producatorii de medicamente originale subliniaza faptul ca in Romania pretul real este practic cu 29% sub pretul afisat in catalogul national al preturilor (CANAMED.
Acest procent este determinat si de neactualizarea ratei de schimb utilizata in calcularea pretului de referinta pentru medicamentele compensate care este inghetata la nivelul anului 2012 (4,26 Ron/Eur). Este important de specificat ca nicio alta industrie nu lucreaza cu statul pe baza unei rate de schimb fixe si este greu de conceput intr-o economie de piata un astfel de dezechilibru: pe de o parte, exista un curs de schimb stabilit liber, iar pe de alta parte autoritatile Statului impun un curs fix pentru anumite categorii de produse. Este nefiresc atat din punct de vedere juridic, dar si economic”, scrie ARPIM )”, scrie in comunicatul de presa.
Mai mult, pretul medicamentelor in Romania este comparat cu pretul altor 12 tari europene care au sisteme si politici de sanatate diferite de situatia din Romania (alta cheltuiala pe cap de locuitor, alt sistem de finantare, de compensare al medicamentelor etc.)
“In contextul unor noi scaderi de preturi vom asista la o crestere a comertului intracomunitar cu medicamente, activitate perfect legala, dar in detrimentul pacientului roman care nu isi va mai gasi medicamentele necesare.
Totodata, numeroasele metode de reducere de costuri aplicate de autoritati (taxa claw-back, inghetarea bugetului de medicamente la nivelului consumului din 2011, neintroducerea cu regularitate a tratamentelor inovative la care pacientii romani au drept egal la fel ca pacientii celorlalte state UE, legislatia cost-volum la care discountul minim posibil este de 30%) devin nesustenabile pentru producatorii de medicamente inovative din Romania. Guvernul se expune unui risc major determinat de lipsa unor medicamente critice pentru pacienti, si nu in ultimul rand, de posibila retragerea a operatiunilor de business ale unor producatori de medicamente.
De mai bine de cinci ani, autoritatile au transferat producatorilor de medicamente responsabilitatea tratarii pacientilor romani, astfel incat am ajuns sa sustinem, prin taxa clawback, tratamentele pentru mai mult de 2 din 10 pacienti”, mai afirma reprezentantii ARPIM.
In finalul documentului de luare a pozitiei cu privire la decizia Ministerului de a solicita tuturor detinatorilor de autorizatie de punere pe piata sau reprezentantilor acestora sa isi actualizeze preturile la medicamentele de uz uman, ARPIM face un apel catre autoritati pentru un dialog imediat referitor la cele mentionate, inainte ca “situatia sa devina dramatica pentru pacientii si asa afectati de lipsa unui sistem de sanatate eficient in Romania”.
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii