Pozitia medicilor de familie si a ginecologilor din Romania privind vaccinarea anti-HPV si anti-Covid-19
Pozitia medicilor de familie si a ginecologilor din Romania privind vaccinarea anti-HPV si anti-Covid-19
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pozitia-medicilor-de-familie-si-a-ginecologilor-din-romania-privind-vaccinarea-anti-hpv-si-anti-covid-19/
Reluarea campaniei de vaccinare anti-HPV pentru fetele din grupa de varsta 11-14 ani reprezinta o oportunitate pentru recapatarea increderii populatiei in acest vaccin, se precizeaza intr-un comunicat comun, semnat de reprezentantii Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania (SOGR) si ai Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF). Chiar si in conditiile in care se deruleaza simultan si campania de vaccinare anti-COVID-19, administrarea acestui vaccin constituie o prioritate de sanatate publica in Romania, mai spun medicii.
“Societatea de Obstetrica si Ginecologie din Romania si Societatea Nationala de Medicina Familiei recomanda parintilor fetitelor din grupa de varsta 11-14 sa depuna in continuare cerere la medicul de familie pentru vaccinul anti-HPV. De asemenea, recomanda parintilor copiilor peste 12 ani sa ii vaccineze pe acestia anti-COVID-19.”, scrie in comunicatul remis marti.
In acest moment, in Romania, in contextul epidemiologic deosebit determinat de pandemia de COVID-19, se desfasoara doua campanii de vaccinare:
1. Campania de vaccinare curenta prin maternitati si cabinetele de medicina de familie, cu vaccinurile din Calendarul National de Vaccinare (CNV)
2. Campania de vaccinare impotriva COVID-19, care se desfasoara in centre de vaccinare, centre sau echipe mobile, drive-through si cabinete de medicina de familie.
Unul dintre vaccinurile care face parte din CNV este vaccinul anti-HPV 9-valent. Acesta a inceput a fi administrat din anul 2020, la cererea parintilor, fetelor care se afla in grupa de varsta 11-14 ani.
In plus, Agentia Europeana a Medicamentului inferioare de varsta la care poate fi administrat produs de firma Pfizer (Comirnaty), EMA a recomandat coborarea limitei la 12 ani, pentru vaccinul anti-COVID-19, mai transmit medicii de familie si cei gincologi.
Astfel, potrivit acestora, devine plauzibila situatia in care ambele vaccinuri, vaccinul anti-COVID-19 si vaccinul anti-HPV 9-valent, sa fie administrate concomitent.
“Pana in luna mai 2021, vaccinurile anti-COVID-19 au fost recomandate a se administra la un interval de 14 zile de alte vaccinuri si doar in anumite situatii, acest interval putea fi micsorat din ratiuni de maxima precautie. Dar, pana in data de 14.06.2021, au fost administrate la nivel international 2,4 miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19. In acest fel, au fost colectate date substantiale cu privire la siguranta vaccinurilor anti-COVID-19 autorizate in prezent. Experienta extinsa cu vaccinurile non-COVID-19 a demonstrat ca imunogenitatea si profilurile evenimentelor adverse sunt in general similare atunci cand vaccinurile sunt administrate simultan, ca si atunci cand sunt administrate singure.”, mai scrie in comunicatul SNMF si SOGR.
In prezent, dupa updatarea recomandarilor de catre CDC, este acceptat faptul ca ca nu exista date care sa contraindice administrarea concomitenta a celor doua vaccinuri. In acelasi timp, vaccinarea pentru cele doua patologii reprezinta o prioritate de sanatate publica si o oportunitate de a recapata increderea in vaccinuri si vaccinare, se mai precizeaza conform sursei citate.
“Societatea de Obstetrica si Ginecologie din Romania si Societatea Nationala de Medicina Familiei recomanda medicilor sa NU contraindice administrarea simultana sau la orice interval de timp a vaccinurilor anti-HPV si anti-COVID-19, in cazul in care apare aceasta oportunitate, copiilor, adolescentilor sau adultilor.”, mai scrie in comunicatul semnat de prof. univ. dr Radu Vladareanu, presedinte SOGR si Dina Mergeani, presedintele SNMF.
Etichete: vaccinarea anti-HPV, vaccinarea anti-Covid, SNMF, SOGR
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii