Prejudiciu de zeci de milioane de lei la CNAS descoperit de Curtea de Conturi
Prejudiciu de zeci de milioane de lei la CNAS descoperit de Curtea de Conturi
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/prejudiciu-de-zeci-de-milioane-de-lei-la-cnas-descoperit-de-curtea-de-conturi/
Peste 16 milioane de lei din Bugetul Casei de Asigurari de Sanatate in anul 2014, au fost risipiti pe tratamente scumpe prescrise mortilor, sau pe retete unor pacienti internati in doua spitale in acelasi timp.
Conducerea institutiei sustine ca, in 70% din cazuri, de vina este sistemul informatic si nu oamenii.
“Decontari ilegale pentru servicii medicale acordate persoanelor decedate, pacienti internati in acelasi timp in spitale diferite sau retete gratuie eliberate oamenilor care nu indeplineau acest drept. Toate aceste nereguli au fost descoperite de Curtea de Conturi, iar prejudiciul estimat pentru CNAS este de peste 16 milioane de lei. Reprezentantii institutiei spun ca 30% din aceste nereguli reprezinta fraude”, transmite corespondentul Digi24.
CNAS a decontat 800.000 de lei pentru pacienti care in acte figurau internati in spital si prezenti pentru analize intr-o policlinica, in acelasi timp.
“Sumele vor fi imputate persoanelor vinovate, fie spitalului, fie chiar pacientului acolo unde se descopera ca din cauza unei declaratii intocmite eronat sau poate chiar a unei incercari de fraudare a sistemului”, a spus Radu Tibichi, directorul general al CNAS, conform Digi24.
Conform reprezentantilor CNAS, institutia reuseste, de obicei, sa recupereze 95% din prejudiciul semnalat de rapoartele Curtii de Conturi, doar ca acest lucru inseamna bani si timp.
Autor: Adriana Pavel
3 Comentarii
Sunt medic de familie .Si eu si mai multi colegi de -ai mei (cunoscuti 0 am fost chemati si trasi la raspundere ca am fi prescris retete a pacienti decedati ,ma rog sa dam nota explicativa .In cazul meu erau doua retete ,scrise in 2008 ,(valori foarte mici de altfel < 50 ron) ,pacientii fiind decedati in 2010 ,respectiv 2012 . In 2014 s -a efectuat controlul .Pe retele respective ,fiind scrise de mana la vremea aceea ,la codul numeric ,lipsea o cifra la una din retete ,iar la cealalta o cifra era scrisa mai necitet si putea fi confundata .Spun asta ,pentru ca si in cazurile de mai sus cred ca sunt adunate multe astfel de retete .Am mai avut de asemenea imputari in cazul in care pacientul figura si la mine ,si la spital .Exemple ar fi multe ,dar de exemplu copilul a fost la mine la cabinet , i -am prescris tratament ,si seara s – a internat in spital ,cnp -ul apare de doua ori in aceeasi zi .Nu spun ca nu exista fraude ,Nu spun ca nu se intampla si greseli ,mai ales ca lucram pe banda rulanta ,dar sunt sigura ca sunt exagerari cele de mai sus
Oameni buni, pt toate neregulile astea vinovati sunt doar medicii de familie, de la ei sa imputati banii! Daca spitalul declara externarea unul iacient la trei zile dupa ce aceasta se produce efectiv ,iar intre timp ala apare la medicul de familie sau la laborator, NICIODATA, dar NICIODATA nu-i de vina spitalul! Chiar daca pacientul da declaratie in acest sens, tot medicul de familie trebuei sa viseze ca spitalul a externat pacientul la trei zile dupa ce el s-a prezentat in cabinetul sau! E vorba mult de copii, care n-au card….
Un sistem informatic cu mult prea multe şi prea dese disfuncţionalităţi.Creat şi întreţinut însă de oameni plătiţi foarte bine din bani publici destinaţi sănătăţii…