Premiera la Institutul CC Iliescu – asistare cardio-pulmonara prin ECMO
Premiera la Institutul CC Iliescu – asistare cardio-pulmonara prin ECMO
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/premiera-asistare-cardio-pulmonara-ecmo/
Specialistii de la Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C.C. Iliescu” Bucuresti au realizat o interventie in premiera pentru tara noastra. Mai exact, o echipa complexa a facut o procedura de asistare cardio-pulmonara percutana postoperatorie de tip ECMO, pentru soc cardiogen dupa o operatie pe cord deschis.
Procedura de suplinire mecanica a cordului si plamanilor prin tehnica ECMO a fost un succes. Pacienta a fost asistata corespunzator pentru mai mult de 65 ore in sectia ATI 2 a unitatii medicale. Dupa acest interval de timp, echipa a constatat recuperarea functiei cardiace si a efectuat sevrarea de ECMO in sala de operatie. In prezent, pacienta se afla in stare critica in sectia ATI 2 a Institutului de Urgentii pentru Boli Cardiovasculare Bucuresti.
“Implementarea acestei metode in Romania deschide calea unor noi progrese medicale in chirurgia cardiaca pediatrica si a adultului, a tratamentului de urgenta a infarctului de miocard complicat cu stop cardiac, dar si in terapia insuficientei respiratorii severe”, sustine conf.univ.dr. Serban Bubenek, managerul Institutului “C.C Iliescu” din Capitala si cel care a condus echipa de specialisti.
Pentru realizarea procedurii a fost nevoie de o echipa complexa de cadre medicale, din care au mai facut parte dr. Lucian Dorobantu, dr. Mihaela Craciun, dr. Oana Ghenu, dr. Ovidiu Stiru, dr. Simona Marin si perfuzionistii V. Pavel si M. Oancea.
Pana in acest moment, in toata lumea, au fost descrise sub 1.600 de astfel de proceduri.
Anual, medicii specialisti din cadrul Institutului “C.C Iliescu” Bucuresti executa peste 700 de interventii pe cord deschis. Cifra reprezinta 36% din totalul interventiilor realizate in prezent in Romania de cele sase unitati de profil.
Autor: Pagina Medicala
0 Comentarii