Premiera la Institutul Regional de Oncologie Iasi: Tratament cu celule modificate genetic
Premiera la Institutul Regional de Oncologie Iasi: Tratament cu celule modificate genetic
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/premiera-la-institutul-regional-de-oncologie-iasi-tratament-cu-celule-modificate-genetic/
Medicii de la Compartimentul de Transplant Medular din cadrul Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iasi au efectuat, la inceputul lunii octombrie, prima procedura de terapie celulara CAR-T.
“Terapia CAR-T (chimeric antigen receptor –T cell) este un tip nou de imunoterapie care foloseste activarea sau invatarea propriului sistem imunitar al organismului sa lupte tintit impotriva celulelor tumorale, fara sa afecteze celulele sanatoase, asa cum se intampla in cazul tratamentelor clasice (chimioterapie, radioterapie). Practic, se recolteaza celulele T din sangele pacientului, se transmit la un centru din afara tarii (acolo se modifica genetic) si se intorc sub forma de tratament infuzabil. Infuzia de limfocite T (CAR-T) se face la pacientul pregatit pentru aceasta procedura intr-un centru de transplant specializat in terapii celulare”, a explicat dr. Angela Dascalescu, coordonatorul Compartimentului de Transplant de Celule Stem Hematopoietice.
Pana acum, acest tip de tratament a fost utilizat in tara doar la Institutul Clinic Fundeni. Primul pacient de la IRO Iasi care a primit celule modificate genetic sub forma unei perfuzii este o tanara de 22 de ani, cu leucemie acuta limfoblastica, cu recadere dupa allotransplant de celule stem hematopoietice.
“Acum este internata sub observatia medicilor ieseni din Compartimentul de Transplant Medular timp de 14 zile de dupa administrarea terapiei celulare si deocamdata starea ei generala este buna si fara complicatii majore”, a precizat dr. Dascalescu.
Deocamdata, terapia CAR-T este aprobata in Romania doar in anumite forme de cancer de sange. Aceste tratamente sunt utilizate la ora actuala la pacientii cu limfom malign difuz cu celula mare B si leucemie acuta limfoblastica B care nu mai raspund la alte terapii.
300 de transplaturi in sapte ani
Din 2017, de cand a fost acreditat Compartimentul de Transplant Medular de la IRO, si pana in prezent, echipa medicala a realizat 300 de transplanturi de celule stem hematopoietice.
Procedura cu numarul 300 a fost realizata la finalul lunii septembrie si este inedita prin faptul ca a fost allotransplant de la un donator neinrudit din Registrul de Donatori de Celule Stem Hematopoietice din Regatul Unit al Marii Britanii, pentru o pacienta cu leucemie acuta mieloblastica.
Pacienta in varsta de 61 de ani este in evidenta Clinicii de Hematologie din IRO Iasi din februarie 2024 si a primit indicatie de transplant inca de la diagnostic. Evolutia pacientei postransplant este favorabila.
Cat de dese sunt astfel de cazuri?
Indicatia de transplant variaza in functie de diagnosticul pacientilor, ajungand pana la 50-60% dintre pacientii cu leucemii acute.
Din cele 300 de proceduri efectuate la IRO pana in prezent, 210 au fost de autotransplant si 90 de allotransplant, dintre care de la donator inrudit 53 si neinrudit 37. Patologia predominanta pentru care s-a efectuat autotransplant a fost mielomul multiplu, urmata de limfoamele maligne. Varsta pacientilor cu autotransplant a fost cuprinsa intre 18 ani si 69 de ani.
Patologiile pentru care s-a facut allotransplant au fost leucemia acuta mieloblastica, leucemia acuta limfoblastica si cateva cazuri de limfoame maligne cu varste cuprinse intre 19 ani si 65 de ani.
Compartimentul de Transplant Medular are 6 paturi, care sunt ocupate in permanenta. Medicii ieseni au o lista de asteptare de peste 60 de persoane pentru transplant de celule stem si primesc pacienti din toata tara, pentru ca aceste proceduri se efectueaza doar in cateva centre din tara.
“Aceste interventii au furnizat pacientilor nostri o noua experienta si o sansa reala la viata, in special celor cu afectiuni hematologice severe, cum ar fi leucemiile si limfoamele. Indicatiile transplantului de celule stem hematopoietice si ale noilor terapii celulare CAR-T sunt in continua expansiune, astfel incat tot mai multi pacienti vor avea nevoie de aceste proceduri. Un efort coordonat la nivel national pentru a creste capacitatea de transplant a marilor centre deja existente si de dezvoltare a noi centre este imperativ pentru a asigura accesul pacientilor in timp util la aceste doua proceduri care pot fi salvatoare de viata”, a precizat doctorul Angela Dascalescu.
Tratamentul este gratuit pentru pacientii oncologici.
Etichete: institutul regional de oncologie iasi, tratament cu celule modificate genetic, terapie celulara CAR-T,
Autor: Adriana Pavel
1 Comentarii
Buna ziua fetița mea are vârsta de 34 ani și a fost diagnosticata acum 2 ani cu leucemie mielóide acuta. A făcut 5 cicluri de chimio dar a recidivat. Eu sunt compatibila cu ea 75% dar medicii din Portugalia au decis să nu i mai facă nimic și ia u spus că va supraviețui doar câteva luni. Doream sa știu dacă putem veni la o consulta cu dvs