Premiera la Spitalul CF Timisoara: Interventie laparoscopica in cazul unei hernii hiatale
Premiera la Spitalul CF Timisoara: Interventie laparoscopica in cazul unei hernii hiatale
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/premiera-la-spitalul-cf-timisoara-interventie-laparoscopica-in-cazul-unei-hernii-hiatale/
Interventie laparoscopica in premiera, la Spitalul CF Timisoara. Pacienta, o femeie in varsta de 56 de ani, cu numeroase comorbiditati, boli cardiace, fibroza pulmonara, boli sistemice, necesita o interventie complexa pentru repunerea stomacului in interiorul cavitatii abdominale si recalibrarea hiatusului esofagian, transmite unitatea medicala.
In sprijinul chirurgilor de la Spitalul Clinic CF Timisoara au venit si doi medici din echipa prof. dr. Ciprian Duta, de la Spitalul Judetean Timisoara. Interventia chirurgicala a durat aproape doua ore.
“Am intervenit laparoscopic, minim invaziv, ceea ce constituie un avantaj pentru pacient. Prin mai multe orificii mici, de 0,5 sau 1 cm, se readuce stomacul in abdomen. Orificiul largit, acest hiatus se inchide partial, aplicandu-se o valva antireflux, impiedicand astfel refluxul gastric, ceea ce inseamna ca secretiile gastrice, continutul gastric, nu va mai trece din stomac in esofag. Refluxul determina o “arsura” a esofagului, cu modificari structurale, care reprezinta un factor de risc pentru tumorile esofagiene”, spune S.L dr. Sorin Chiriac – medic primar chirurg Spitalul Clinic CF Timisoara.
Hernia hiatala reprezinta deplasarea unei parti a stomacului din cavitatea abdominala in torace. Boala este diagnosticata printr-o endoscopie digestiva superioara. Un examen imagistic arata apoi pozitia tubului digestiv. Printre simptomele herniei hiatale se numara: arsuri la nivelul stomacului, regurgitarea de alimente si lichid, inghitirea cu dificultate, indigestie, greata si absenta tranzitului intestinal.
In cazul pacientei, afectiunea nu a putut fi vindecata prin tratament medicamentos, necesitand o interventie. Indicatia chirurgicala a herniei hiatale apare atunci cand vorbim de complicatii si forme severe ale bolii. Operatia, desi facuta pe cale laparoscopica, a necesitat o atentie deosebita avand in vedere starea de sanatate si comorbiditatile pacientei.
“Aceste hernii sunt destul de frecvente. In unele statistici se spune ca depasesc 50 la suta din populatia in varsta de peste 50 de ani. Dar, refluxul simptomatic cu dureri, cu suferinta, este mult mai mic si doar in asemenea cazuri este indicata ‘repararea’ acestor hernii. Avantajele unei interventii laparoscopice sunt multiple. Este chirurgie minim invaziva, adica incizii mici, durere redusa post operatoriu, perioada mult mai scurta de recuperare si, implicit, o durata redusa de spitalizare”, mai spune S.L dr. Sorin Chiriac – medic primar chirurg Spitalul Clinic CF Timisoara.
Totodata, in timpul interventiei chirurgicale, a fost prelevata si o proba de tesut de la nivelul ficatului pacientei pentru realizarea unei biopsii. Operatia a fost un succes, iar pacienta se simte bine si este monitorizata de catre medici.
Sursa foto: FB/Spital Clinic CF Timisoara
Etichete: hernie hiatala, interventie laparoscopica, operatie hernie, spitalul clinic cf timisoara
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii