Premiera medicala: Procedura neurochirurgicala si neuro-radiologie la nivelul craniului

28/11/2024
Premiera medicala: Procedura neurochirurgicala si neuro-radiologie la nivelul craniului

Premiera medicala: Procedura neurochirurgicala si neuro-radiologie la nivelul craniului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/premiera-medicala-procedura-neurochirurgicala-si-neuro-radiologie-la-nivelul-craniului/

Premiera medicala nationala la Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Timisoara. Este vorba de o procedura de tip hibrid neurochirurgicala si de neuro-radiologie interventionala la nivelul boltii craniene in cazul unui pacient de 60 de ani, cu antecedente de hemoragii intracerebrale repetate.

Potrivit unitatii medicale, interventia a durat sase ore si a fost efectuata de o echipa de patru medici specializati in neuro-radiologie interventionala in colaborare cu echipa ATI P formata din dr. Loredana Luca si Cristian Isoc.

Acest tip de operatii s-a efectuat o singura data, in Franta, la Spitalul CHU Bicetre, Paris, unde isi desfasoara activitatea dr. Cristian Mihalea, cel care a introdus toate tehnicile de neuro-radiologie interventionala in Spitalul Judetean Timisoara, unde activeaza printr-o colaborare part-time, arata, joi, un comunicat al Spitalului Judetean Timisoara.

“Premiera nationala consta intr-o procedura de tip hibrid neurochirurgicala si de neuro-radiologie interventionala, in urma careia, prin efectuarea unui volet osos la nivelul craniului, de catre echipa de neurochirurgie condusa de conf. Andrei Brinzeu, a fost creata o ‘fereastra anatomica’ prin care a putut fi punctionat percutant transdural sinusul sagital superior. Asa a putut fi tratata o fistula durala complexa de sinus sagital superior, alimentata din multiple branse arteriale din ambele artere carotide externe, al carei abord pe calea clasica arteriala nu ar fi dus la embolizarea/excluderea angiografica completa a acestei fistule”, se precizeaza intr-un comunicat al unitatii medicale.

Potrivit sursei citate, in urma interventiei, pacientul a evoluat favorabil si este externat la domiciliu, cu un prognostic favorabil, deoarece riscul de sangerare datorita acestei fistule a fost exclus.
Premiera incununeaza activitatea de 50 de ani de la infiintarea Spitalului Judetean Timisoara si 10 ani de la prima trombectomie din Romania, efectuata in august 2014 de o echipa formata din patru medici: Cristian Mihalea, Raoul Pop, Adrian Tutelca si Dan Mihoc Dan. De atunci, aici s-au efectuat 475 de proceduri cu o crestere semnificativa (25% pe an) a numarului acestor proceduri in ultimii patru ani.

Introducerea si dezvoltarea acestor tehnici avansate a fost posibila datorita programului national numit Actiuni Prioritare-AVC (AP-AVC) realizat de actualul manager al spitalului, dr. Dorel Sandesc, si derulat prin Ministerul Sanatatii, precum si prin programele nationale ale Casei Nationale de Sanatate, care asigura finantarea cheltuielilor specifice.

Echipa medicala care asigura permanenta acestui serviciu este formata in prezent din patru medici (Cristian Mihalea, Adrian Tutelca, Catalin Juratu si Dana Crisenescu) si cinci asistenti medicali.

Procedura medicala aplicata duce la recuperarea simptomelor neurologice acute pe care pacientii le dezvolta in cadrul acestei patologii (hemiplegie, afazie, coma in cazul ocluzie de artera bazilara).

Etichete: spitalul judetean timisoara, neuro-radiologie interventionala, hemoragii intracerebrale

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: