Presedintele CMR: Problema resursei umane in sanatate ramane o problema extrem de importanta

15/04/2025
Presedintele CMR: Problema resursei umane in sanatate ramane o problema extrem de importanta

Presedintele CMR: Problema resursei umane in sanatate ramane o problema extrem de importanta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/presedintele-cmr-problema-resursei-umane-ramane-o-problema-extrem-de-importanta/

Problema asigurarii resursei umane in sanatate in mod uniform la nivelul tarii este una extrem de importanta, a declarat presedintele Colegiului Medicilor Romania, Dr. Catalina Poiana.

Romania este cu putin sub nivelul european in ceea ce priveste numarul de medici la 100.000 de locuitori, problema fiind dezechilibrul intre zonele tarii.

‘Dezechilibrul intre diverse zone ale tarii este mare si acest lucru trebuie indreptat, pentru ca pacientul roman, indiferent in ce zona a tarii s-a nascut, are dreptul sa beneficieze de servicii similare de sanatate. (…) Problema resursei umane ramane o problema extrem de importanta. Vorbim de necesar de medici in rural, vorbim de necesar de medici in micul urban si ne punem de fiecare data problema de ce nu avem medici in aceste zone’, a explicat Catalina Poiana, potrivit Agerpres.

Pentru a ramane intr-o zona, medicii au nevoie de infrastructura care sa le permita sa isi desfasoare activitatea la nivelul la care au fost pregatiti, de predictibilitate, finantare, dar si de o legislatie corespunzatoare care reglementeaza activitatea.

‘Un alt element care (…) face ca un medic sa nu ramana intr-un loc este siguranta profesionala. (…) Cel de-al doilea aspect, atunci cand spun siguranta profesionala, se refera la cadrul legislativ care sa ofere siguranta profesionala medicului si echitate in relatia medic – pacienti. Este vorba de legislatia care reglementeaza activitatea medicala’, a mai precizat presedintele CMR.

In opinia sa, Legea malpraxisului, in forma actuala, ‘nu apara nici medicul si nu raspunde nici intereselor pacientului’. ‘Practic, singurii beneficiari in acest moment de pe urma felului in care este organizata Legea malpraxisului si cum era pericolul sa se refaca (aceasta lege) erau asiguratorii, firmele de asiguratori’, a spus Poiana.

Potrivit sursei citate, ea a acuzat faptul ca medicii sunt incadrati ca functionari publici. Catalina Poiana considera ca este necesara schimbarea legislatiei astfel incat aceasta sa reglementeze profesia de medic ca una liberala.

Etichete: resursa umana sanatate, medici romania, catalin poiana, legea malpraxisului, CMR

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: