Presedintele CNAS: Aproape 20% dintre medicii din medicina de familie au peste 70 de ani
Presedintele CNAS: Aproape 20% dintre medicii din medicina de familie au peste 70 de ani
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/presedintele-cnas-aproape-20-dintre-medicii-din-medicina-de-familie-au-peste-70-de-ani/
Aproape 20% dintre medicii de familie au peste 70 de ani, a afirmat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Valeria Herdea, precizand ca sunt multe localitati, mai ales din mediul rural, care nu au medici de familie.
“Din pacate, destul de multe probleme in mediul rural, mult mai multe decat ne-am fi dorit. Exista mai multe probleme legate de resurse umane, de resurse materiale, de acces la multe altele. Un scurt periplu la nivelul tarii ne arata ca aproape 20% dintre medici sunt peste 70 de ani din medicina de familie. Exista foarte multe localitati inca neacoperite in mediul rural. (…) Avem 1.530 de medici de familie, necesarul de care am avea nevoie la nivelul intregii tari, din care 1.122 la nivelul zonelor rurale”, a precizat Herdea, potrivit Agerpres.
Ea mai spune ca, desi generatii de medici termina rezidentiatul sau specialitatea, acestia nu aleg sa profeseze in mediul rural.
“O alta problema cu care ne confruntam este si problema ambulatoriului. Exista foarte multe locuri care nu sunt ocupate. (…) Este aceeasi situatie cu partea de pediatrie, unde avem peste 250 de localitati, din care 80 de spitale care nu au medic pediatru. Este o mare problema. (…) Si in jurul Bucurestiului, judetul Ilfov are zone neocupate de medici si are zone neocupate si de medici de medicina de familie, dar si pe medicii din ambulatoriu”, a mai spus presedinta CNAS, la o dezbatere organizata de Salvati Copiii Romania.
Presedintele executiv al organizatiei, Gabriela Alexandrescu, a afirmat ca peste 300 de comune din Romania nu au niciun medic de familie.
“Doar 47% din localitatile din Romania au un numar de medici suficient pentru populatia respectiva. (…) Vedem ca in Romania s-au cheltuit 1.600 euro pe locuitor, fata de media Uniunii Europene de 3.684 de euro. Numarul locuitorilor care revin la un medic de familie este cu 50% mai mare in mediul rural fata de mediu urban. In rural sunt 2.300 de locuitori, fata de 1.157 in urban si mai mult peste un sfert dintre romanii cu domiciliul in tara nu au acoperire prin asigurarea sociala de sanatate”, a sustinut Alexandrescu.
La randul sau, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov, Sandra Alexiu, a declarat ca se discuta din ce in ce mai mult despre scaderea numarului medicilor de familie.
“In ultima vreme discutam din ce in ce mai mult despre putini medici de familie. Sa nu uitam ca am plecat de la 13.000 si ceva – 14.000 si am ajuns 9.200 in total in Romania, ceea ce inseamna ca, in acest moment, deficitul asta se vede si nu se vede numai in rural, este si in orase. (…) Astazi, ne confruntam cu un deficit foarte mare de colegi”, a aratat Alexiu, potrivit sursei citate.
Etichete: medici de familie, varsta medici de familie, valeria herdea, cnas, gabriela alexandrescu, sandra alexiu
Autor: Adriana Pavel
3 Comentarii
Bineinteles ca viitorii rezidenti pot fi motivati putin printr-o noua marire a valorii punctului/ consultatie si per capita pentru MF.
In Iulie 2023 medicilor de familie li s-a dublat valoarea punctului per serviciu – de la 4 la 8 ron – si s-a crescut valoarea punctului per capita de la 10 la 12 RON. Totul in timp ce medicilor specialisti li s-au dat 0,5 ron marire – de la 4 la 4,5 RON/serviciu.
Cum poate o consultatie de specialiate sa fie platita cu 4 ron/punct iar una de la medic de familie – nesepcialist – sa fie 8 ron/punct?.
S-a ajuns ca acesti ultimi clasati la rezidentiat sa domine toate specialitatile, sa conduca Colegiul Medicilor si CNAS. Sunt sefii unui sistem mizerabil, care si-a alocat bugete imense si mariri nejustificate, in detrimentul medicilor specialisti.
Medicii specialisti cer o aliniere a punctului la valorile MF, insa sunt ignorati – bani sunt numai pentru unii, nu si pentru ceilalti.
In plus, de unde timp de 10 ani s-au putut vedea pe site-ul CNAS,veniturile fabuloase ale cabinetelor de MF (incepand cu Iulie 2023, minim 6-7000 Euro, ajungand la 20000 Euro in unele cazuri) incepand din Octombrie, ele nu mai sunt disponibile spre consultare. Au disparut toate.
Nu e ceva putred aici ?
O ocazie buna sa le mai creșteți valoarea punctului. Ati făcut din Medicina de Familie cea mai bine platita specialitate cu bani grei primiți pe consultații de studenți la medicina și pe număr de pacienți. Rușine!
Buna ziua. Vorbim despre criza medicilor de familie si al medicilor pediatrii. Ce ne facem cu stomatologii? Sunt concentrati in orase, in marile clinici cu accesibilitate redusa. Stomatologia necesita costuri mari de dotare si tinerii nu sunt incurajati sa mearga in orase mici sau comune.