Presedintele CNAS: Taxa clawback a crescut, in principal, din cauza medicamentelor de sezon

04/02/2015

Presedintele CNAS: Taxa clawback a crescut, in principal, din cauza medicamentelor de sezon

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/presedintele-cnas-taxa-clawback-crescut-principal-din-cauza-medicamentelor-de-sezon/

vasileciurcheaTaxa clawback a crescut, in principal, din cauza unor medicamentele de sezon si nu a unor medicamente scumpe, a declarat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea.

Imediat dupa ce reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) au solicitat Guvernului verificarea datelor CNAS in urma cresterii “nejustificate” a cuantumului taxei clawback in ultimul trimestru al anului 2014, presedintele Casei a replicat ca anual, in trimestrul al IV-lea, consumul de medicamente a crescut din cauza bolilor de sezon si ca este dreptul acestora sa conteste.

“Este dreptul lor sa conteste. Noi avem toate datele, nu avem nici cea mai mica problema din acest punct de vedere. Este un calcul pe o formula, nu ai cum scoti in plus sau in minus”, a declarat Vaslie Ciurchea, presedintele CNAS.

Reamintim ca  marti, 3 februarie, APMGR a emis un comunicat de presa presa in care se specifica, printre altele, ca  nivelul ridicat al taxei clawback a fortat producatorii de medicamente generice din Romania sa disponibilizeze numai anul trecut peste 300 de angajati si a determinat o scadere a productiei destinate pietei interne cu circa 10%, precum si amanarea unor investitii majore in facilitati de productie locale.

“Este nevoie de interventia Corpului de Control al Primului Ministru pentru verificarea imediata a activitatii CNAS in conditiile in care cresterea coeficientului “p” din calculul taxei clawback la 25% in trimestrul 4 al anului 2014, cel mai mare nivel calculat pana in prezent, nu este corelata in niciun fel cu cu datele interne ale companiilor privind cresterea consumului de medicamente. Mai mult, la nivelul anului 2014 cresterea coeficientului „p” este de circa 50% fata de 2013, fapt care nu poate fi explicat prin cresterea consumului”, a declarat Dragos Damian, Presedintele APMGR.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: