Prima interventie de chirurgie a epilepsiei farmacorezistente de cauza organica (ERT)

26/08/2022
Prima interventie de chirurgie a epilepsiei farmacorezistente de cauza organica (ERT)

Prima interventie de chirurgie a epilepsiei farmacorezistente de cauza organica (ERT)

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/prima-interventie-de-chirurgie-a-epilepsiei-farmacorezistente-de-cauza-organica-ert/

La Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila” a avut loc prima operatie de chirurgia epilepsiei farmacorezistente de cauza organica (ERT), urmare a eforturilor intrunite ale medicilor specialisti neurologi si neurochirurgi pasionati de aceasta patologie.

Pacienta, in varsta de 36 de ani, domiciliata in Maramures, aflata in evidenta si sub supravegherea medicala de specialitate a d-lui dr. Bogdan Florea, medic neurolog din Cluj-Napoca, avea, inca de la varsta de 3 ani, crize epileptice in fiecare zi, crize rezistente la diferite scheme de tratament. Atat crizele convulsive, cat si investigatia IRM, efectuata cu protocol de epilepsie, sugerau, ca si cauza determinanta, scleroza hipocampica stanga. Aceasta este o patologie frecvent intalnita in randul persoanelor diagnosticate cu epilepsie, reprezentand cea mai comuna cauza operabila, transmite unitatea medicala intr-un comunicat de presa.

Interventia chirurgicala, realizata de Capitan medic Georgian Ciobotaru, medic specialist Neurochirurgie si Colonel medic Conf. univ. dr. Dan Corneci, sef Sectie ATI, dupa un protocol stabilit anterior de doamna dr. Ioana Mindruta, medic neurolog supraspecializat in chirurgia epilepsiei, a constat in realizarea lobectomiei temporale anterioare si amigdalohipocampectomie stanga, fapt ce a presupus inlaturarea, din creier, prin intermediul unei incizii mici in tampla stanga, a unei zone care este responsabila de producerea crizelor.

Potrivit sursei citate, protocolul chirurgical s-a derulat pe parcursul a aproximativ 3 ore, fara probleme pentru echipa medicala. Ulterior, chiar din cursul serii, pacienta a fost transferata in post-operator, unde, sub stricta supraveghere a medicilor curanti, aceasta a fost motivata si incurajata sa desfasoare activitati curente de tipul sa vorbeasca, sa manance, sa se spele si chiar sa se plimbe. Trebuie mentionat faptul ca, cicatricile interventiei chirurgicale sunt ascunse in par, nefiind necesara raderea acestuia pentru realizarea operatiei.

“Pacienta a fost externata echilibrata hemodinamic si respirator, fara acuze subiective, cu recomandarile ca timp de cateva saptamani sa evite efortul fizic intens si sustinut, fara a avea vreo restrictie de ordin alimentar. Urmarirea periodica a pacientei, prin intermediul medicului curant neurochirurg (Capitan medic Georgian Ciobotaru), a demonstrat ca interventia chirurgicala a fost un real succes, pacienta nemaiavand, pana la momentul actual, nicio criza epileptica.”, se precizea in comunicatul transmis de Spitalul Militar Central.

Dupa astfel de interventii, pacientii revin la control la un interval de timp de 3 si, respectiv, 6 luni, iar apoi, daca totul decurge bine, acestia revin in evidenta si sub supravegherea medicului epileptolog curant.

Pentru a intelege mai bine impactul acestei patologii la nivel mondial si national, trebuie mentionate urmatoarele date statistice:

• 1% din populatia globala (65 de milioane de oameni) sufera de epilepsie. 80% din cazuri se inregistreaza in tarile in curs de dezvoltare.

• 5–10% din populatia globala va suferi de o criza neprovocata pana la varsta de 80 de ani iar sansele de a trece printr-o a doua criza sunt cuprinse intre 40 si 50%.
• criza poate dura intre 1 si 5 minute.

• In Romania sunt circa 400-500.000 de bolnavi, insa doar 200.000 sunt inregistrati de catre CAS si urmeaza tratament anti-epileptic.

• Boala cunoaste un varf de incidenta la copii si tineri (3-18 ani) si la varsta a treia.

• Calitatea vietii pacientilor cu ERT este afectata permanent de frecventa si severitatea crizelor, incercarile de control medicamentos avand numai efecte temporare. In plus, odata cu trecerea timpului, crizele repetate afecteaza din ce in ce mai mult structura creierului si, implicit, si functionarea cognitiva, crescand, totodata si riscul tulburarilor psihiatrice asociate (anxietate, depresie). ERT poate duce, in timp, la crize generalizate de tip tonico-clonic, cunoscute a fi un factor de risc major pentru accidentari si moarte subita. Studiile care compara evolutia, pe termen lung, a pacientilor cu ERT care opteaza pentru chirurgie, comparativ cu cei care prefera medicatia, arata clar ca evolutia pacientilor chirugicali este net superioara, calitatea vietii acestora fiind mult mai buna. In concluzie, este nevoie de neurologi specializati in chirurgia epilepsiei pentru a stabili cine poate beneficia de o astfel de interventie a carei rata de succes este de aprox. 70% (pacientul scapa complet de crize).

• Succesul postoperator depinde de foarte multi factori, astfel ca, pentru a estima corect sansele fiecarui pacient este nevoie de o evaluare prechirurgicala complexa. Specialistii in domeniu au dezvoltat deja modele predictive care au o acuratete de peste 80-90% in a stabili sansele de a stopa crizele postoperator, in functie de cei mai importanti factori predictivi identificati de cercetarile realizate pana in prezent. Studiile sugereaza ca, daca in primul an dupa chirurgia de lob temporal, pacientul nu are nicio criza sub control medicamentos, sansele de a fi fara crize la doi ani dupa operatie sunt de 87-90%. Daca postoperator pacientul nu are nicio criza timp de doi ani (sub control medicamentos), sansele de a fi fara crize sunt de 95% la 5 ani.

“In acest context, trebuie precizat faptul ca, pentru a realiza o astfel de interventie chirurgicala, atat in sistemul public de sanatate, cat si in cel privat, trebuie sa se intruneasca un cumul de factori care sa concure la succesul tratamentului minim invaziv neurochirurgical. Astfel, prin realizarea acestei premiere in Spitalul Militar Central, specialistii nostri isi manifesta intreaga disponibilitate pentru intensificarea colaborarii cu alti membri ai echipei medicale multidisciplinare implicate in managementul medical al pacientilor diagnosticati cu epilepsie farmacorezistenta de cauza organica, iar noi ne bucuram ca putem asigura toate conditiile necesare derularii, in cele mai bune conditii tehnice si de siguranta, tratamentul chirurgical minim invaziv pentru aceasta patologie.”, mai scrie in comunicatul unitatii medicale.

Etichete: spitalul militar central bucuresti, chirurgia epilepsiei, chirurgia epilepsiei farmacorezistente

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Mitricuna Mihaelaela says:

    Pentru patologia neurologică este o procedura revoluționară !Pentru pacienți ete o minune devenita realitate!!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: