Prima terapie biologica in lupusul eritematos sistemic, disponibila si in Romania

29/11/2011

Prima terapie biologica in lupusul eritematos sistemic, disponibila si in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/prima-terapie-biologica-in-lupusul-eritematos-sistemic-disponibila-si-in-romania/

Medicii reumatologi romani vor recomanda pacientilor cu lupus eritematos sistemic (LES), din luna decembrie, prima terapie biologica. Dupa 50 de ani de cercetari, medicamentul Benlysta (belimumab) este primul medicament special dezvoltat si aprobat pentru tratamentul LES. Produsul va fi disponibil in Romania pentru utilizarea ca terapie asociata la pacientii adulti LES activ, cu autoanticorpi pozitivi si cu un grad inalt de activitate a bolii (de exemplu, anticorpi anti-ADNdc pozitiv si complement seric scazut), in pofida tratamentului cu terapia standard.

In prezent, medicii specialisti au la indemana imunosupresoare, corticoizi, antimalarice care pot reduce activitatea bolii, dar multe dintre acestea pot, in acelasi timp, sa determine distructii structurale. Tocmai din acest motiv, tratamentul unui pacient cu lupus reprezinta “o mare provocare si o adevarata arta”.

Obiectivul actual al terapiei este de a controla activitatea bolii si de a minimiza complicatiile. Terapia standard nu conduce la obtinerea controlului bolii in cazul multora dintre pacienti, ei confruntandu-se cu exacerbari imprevizibile ale activitatii bolii sau cu aparitia unor efecte secundare inacceptabile. Noua terapie este destinata exact acestei categorii de pacienti, care nu raspund la terapia standard.

“Este o mare bucurie ca la ora actuala, dupa 50 de ani, avem o terapie biologica. S-a aprobat belimumab-ul, asa ca putem spune ca incepe sa rasara soarele si pentru pacientii cu lupus eritematos sistemic. Un diagnostic rapid si corect, precum si o relatie stransa intre medic si pacienti reprezinta elementele cheie in tratarea acestei afectiuni, in vederea monitorizarii adecvate a evolutiei bolii”, a declarat prof. dr. Ruxandra Ionescu de la Spitalul Sf. Maria din Bucuresti si seful Catedrei de Medicina Interna si Reumatologie UMF Carol Davila Bucuresti.

Progres insemnat in tratamentul lupusului

Lupusul reprezinta o patologie foarte complexa si greu de diagnosticat deoarece prezinta manifestari clinice variate. Potrivit specialistilor, in medie, trei medici vad un pacient pana sa puna diagnosticul de lupus.

“Lupusul este o afectiune tarziu diagnosticata pentru ca prezinta multe manifestari comune si altor boli. Este o boala cronica, cu pusee si care necesita aderenta la sistemul medical, pacientul trebuind in mod constant sa merga la medicul specialist”, sustine prof. dr. Simona Rednic, vicepresedinte al Societatii Romane de Reumatologie.

Cu toate acestea, prognoza pentru acesti pacienti s-a schimbat foarte mult in ultimii 50 de ani si s-a schimbat in bine.

“Acum 50 de ani, mortalitatea la cinci ani de tretament era de 50% in ciuda faptului ca pacientii luau cele mai noi medicamente din vremea respectiva. Acum, putem spune ca mortalitatea este de doar 5%, ceea ce inseamna ca am progresat foarte mult”, a explicat prof. dr. Ricard Cervera, seful Departmentului de Boli Autoimune din cadrul Spitalului Clinic din Barcelona si cadru didactic la Facultatea de Medicina a Universitatatii din Barcelona.

Reducerea efectelor secundare ale lupusului – tinta specialistilor

La ora actuala, specialistii sunt interesati sa reduca si efectele secundare ale terapiei prin utilizarea mai eficienta a corticosteroizilor si a antimalaricelor. In materie de tratament al lupusului, terapiile biologice reprezinta varful, dupa cum sustine specialistul spaniol Ricard Cervera: “Tratamentul biologic este facut sa actioneze intr-un anumit loc din sistemul imunitar, in timp ce celelalte medicamente actioneaza in toate partile organismului, afectand chiar si organele sanatoase”.

Prof. Cervera spera ca prin administrarea tratamentului biologic, pacientii sa reclame mult mai putine efecte adverse decat in alte terapii. “Pana in acest moment am observat ca nu exista efecte secundare ca in cazul in care se aplica doar terapia standard”, a explicat specialistul spaniol.

9.000 de romani sufera din cauza lupusului eritematos sistemic

Boala afecteaza de obicei persoane tinere, cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani, dintre care 90% sunt femei. Mai exact, incidenta lupusului este de doua-trei ori mai mare la femeile afro-americane, hispanice si asiatice decat la cele de rasa caucaziana.

Benlysta, primul anticorp monoclonal care inhiba stimulatorul limfocitelor B (BlyS solubil) dezvoltat de catre Human Genome Sciences in parteneriat cu compania farmaceutica GlaxoSmithKline, a fost aprobat de catre Agentia Europeana a Medicamentului pe 14 iulie 2011, pe baza a doua studii de faza III (BLISS-52 si BLISS-76) in cel mai amplu program clinic efectuat vreodata la pacienti cu lupus, inroland aproximativ 1.700 pacienti din peste 30 de tari. Noul produs se administreaza intravenos, prin perfuzie in zilele 0, 14 si 28 si ulterior la intervale de patru saptamani.

Autor: Mirabela Viasu

7 Comentarii

  1. Lenutahoreaga says:

    As dori sa obtin un tratament biologic pt sotul meu diagnosticat cu LES unde ma pot adresa ..multumesc

  2. Sorina Barbu says:

    Bună ziua. Cum putem beneficia de acest tratament?Am soțul și băiatul cu les.multumesc

  3. Mihaela says:

    Am lupus si am facut un accident vascular cerebral in urma cu 2 ani ma încadrez în terapia biologica sau e contraindicată?

  4. Popovici adrian says:

    Nu au inca un raspuns pentru noi altfel ar zice ceva…,,

  5. Lia C says:

    Dupa tratament clasic timp de 6_7 ani,mai pot primi acest tratament nou ,terapie biologica? Unde sa ma adresez, la spilal Sf Maria la dna prof.dr .Ruxandra Ionescu?

  6. Valentina says:

    Daca am lupus si am facuta deja necroza osoasa multipla, are efect acest tratament?

  7. Stancu Eugenia says:

    Doresc informații despre tratamentul bolilor autoimune îndeosebi pentru supus.
    Multumesc

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: