PRIMER: Consumul de produse pediatrice antipiretice a crescut cu 50% fata de anul trecut
PRIMER: Consumul de produse pediatrice antipiretice a crescut cu 50% fata de anul trecut
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/primer-consumul-de-produse-pediatrice-antipiretice-a-crescut-cu-50-fata-de-anul-trecut/
Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) transmite ca a crescut consumul de produse pediatrice pe baza de ibuprofen si paracetamol cu 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Potrivit sursei citate, discontinuitatile de aprovizionare cu solutiile pediatrice de ibuprofen si paracetamol sunt determinate inclusiv de deficiente de disponibilitate la nivel mondial a materiilor prime si a materialelor utilizate in fabricatie.
“Consumul de solutii pediatrice antipiretice a crescut exponential in ultimele luni datorita sezonului sever de infectii acute ale cailor respiratorii, ajungandu-se in cazul celor doua produse utilizate pe scara larga, ibuprofen si paracetamol, la un consum cu peste 50% mai mare fata de perioada similara a anului 2021. Astfel, in perioada octombrie 2021 – septembrie 2022 au fost utilizate circa 5,5 milioane de cutii de ibuprofen si circa 3 milioane cutii de paracetamol. A fost depasit chiar si consumul de dinainte de perioada de pandemie”, precizeaza PRIMER intr-un comunicat de presa.
PRIMER mai subliniaza ca producatorii au pus in vanzare cantitati mai mari decat in anul precedent si chiar mai importante decat in 2019.
“Din pacate, in Romania penuria a fost agravata de faptul ca sunt solicitate cu predilectie anumite marci comerciale de ibuprofen si paracetamol, desi in farmacii exista inlocuitori sub alte denumiri, care contin aceeasi substanta activa, avand aceeasi calitate, eficienta, siguranta si gust placut, care sunt chiar mai ieftine. In acest moment exista la desfacere cantitati destul de importante de produse pediatrice pe baza de ibuprofen si paracetamol, care se comercializeaza sub diferite denumiri comerciale, este important sa se ceara sfatul medicului sau farmacistului pentru gasirea variantelor de inlocuitori”, mai precizeaza producatorii de medicamente.
De altfel, PRIMER mai adauga ca problema se va rezolva la inceputul anului viitor si, in context, face si un apel la parinti.
“Facem un apel respectuos la parinti sa nu faca stocuri din aceste produse intrucat situatia de criza risca se se agraveze. In plus, aceste produse au un timp de valabilitate limitat, de obicei 2 ani, iar dupa deschidere pot fi utilizate in siguranta timp de maximum 1-2 luni”, mai transmit producatorilor industriali de medicamente din Romania.
Etichete: produse pediatrice antipiretice, produse antipiretice, PRIMER
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii