Primul implant cohlear cu portelectrod lung realizat la Spitalul de Copii “Grigore Alexandrescu” din Bucuresti

23/07/2012

Primul implant cohlear cu portelectrod lung realizat la Spitalul de Copii “Grigore Alexandrescu” din Bucuresti

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/primul-implant-cohlear-cu-portelectrod-lung-realizat-la-spitalul-de-copii-grigore-alexandrescu-din-bucuresti/

Astazi, 23.07.2012, in cadrul Spitalului pentru copii “Grigore Alexandrescu” din Bucuresti a fost efectuat primul implant cohlear cu portelectrod lung, la o pacienta de 11 ani, diagnosticata in urma cu 6 luni cu hipoacuzie neurosenzoriala cu scadere pe frecventele medii si inalte peste 85 de decibeli.

“Acesta este primul implant cohlear cu portelectrod lung ce se efectueaza in cadrul Spitalului pentru copii “Grigore Alexandrescu” din Bucuresti. Introducerea portelectrodului in cohleea urechii interne a fost o reusita. Particularitatea acestui implant consta in faptul ca implantul este suficient de lung si se situeaza suficient de aproape de filetele nervului cohlear, iar acestea sunt stimulate prin pulsuri electrice ce sunt transformate in influxuri nervoase, a declarat dr. Adrian Tudor, audiolog pentru reglajul implantului cohlear, seful compartimentului de audiologie la Spitalul Clinic de Urgenţa pentru copii “Grigore Alexandrescu”.

In completarea acestuia, dr. David Lucian, cofochirurg, seful secţiei ORL de la Spitalul Militar Central a afirmat ca hipoacuzia de care suferea fetita a afectat inegal frecventele auditive de pe audiograma, in sensul ca 80% din frecvenţe au avut o pierdere totala a auzului, iar doua dintre frecventele joase, au avut o conservare foarte buna a auditiei. Cu alte cuvinte, un rest auditiv, care a reprezentat o miza important pentru noi in interventia de astazi, in a conserva acest auz rezidual al copilului”.

Implanturile cohleare realizate in Spitalul Grigore Alexandrescu au fost realizate din inima. Multe resurse nu am avut, dar prin grija directiei spitalului, a profesorului Dan Mircea Enescu, am putut realiza 5 implanturi cohleare pana acum”, a conchis dr. Adrian Tudor.

Conform anestezistului dr. Dan Corneci tipul de anestezie utilizata a fost una generala, cu intubatie urotraheala. Este o anestezie balansata, cu anestezic inhalator, combinat cu anestezic intravenos pe pompa automata.

Operaţia a decurs foarte bine, fara incidente, astfel incat pacientei i s-a asigurat suportul si confortul chirurgical in conditii de siguranta. Dupa 7 zile micuţa va putea merge acasa, iar dupa 3 saptamani va reveni la audiologie, cand se va face activarea implantului cohlear. Pas cu pas, se va creste pulsul electric in implantul cohlear, astfel incat filetele nervului cohlear sa nu fie afectate. Durata reglajului va fi de 1 an, 1 an si jumatate, dupa care va urma sedinţe de logopedie efectuate cu ajutorul unui specialist pe durata a 2-3 ani, avand rolul de  formare a memoriei auditive a fetitei.

Echipa care a efectuat intervenţia a fost formata din dr. David Lucian, cofochirurg, dr. Tudor Adrian, audiolog pentru reglajul implantului cohlear, seful compartimentului de audiologie la Spitalul Clinic de Urgenţa pentru copii “Grigore Alexandrescu”, dr. Dan Masariu, medic specialist ORL la Clinica Urechii din Bucuresti, dr. Dan Corneci, anestezist, dr. Stoica Gabriela, logoped psiholog.

                                     

Comunicat de presa: SPITALUL DE COPII „ GRIGORE ALEXANDRESCU”

 E-mail: presa[at]spitaluldecopii.ro

 Telefon: 0730600094, 0752231577

 www.spitaluldecopii.ro

Autor: Spitalul Grigore Alexandrescu

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: