Program de stocare gratuita a celulelor stem, in Romania

30/05/2013

Program de stocare gratuita a celulelor stem, in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/program-de-stocare-gratuita-a-celulelor-stem-in-romania/

poza consult medicalProgramul de stocare gratuita a celulelor stem este disponibil in Romania doar persoanelor care sufera de o boala ce poate fi tratata prin aceasta metoda si au in familie un nou-nascut, dar si un medic curant care sa recomande acest tip de terapie.

“Programul de stocare gratuita a celulelor stem este implementat si in Romania de cativa ani. Acest program ofera posibilitatea de a stoca la nastere celule stem, recoltate din sangele si tesutul cordonului ombilical. Pentru a fi admis in program, trebuie ca un membru al familiei (frate, sora, mama, tata) al nou-nascutului sa fie deja diagnosticat cu o boala ce poate fi tratata cu celule stem in mod oficial si sa fi contactat un medic specialist oncolog/hematolog care sa fie de acord sa completeze formularul de recomandare a tratamentului.”, a declarat  reprezentantul unei clinici specializate in stocarea celulelor stem.

Tratamentul cu celule stem – eficient impotriva anemiei Blackfan-Diamond

 

Una dintre maladiile severe care poate fi tratata cu ajutorul terapiei bazate pe celule stem este anemia Blackfan-Diamond, caracterizata prin faptul ca maduva osoasa a organismului produce un numar foarte mic de celule rosii sau in unele cazuri nu produce deloc, in timp ce numarul de celule albe este normal. Cauza care determina maladia Blackfan-Diamond nu este cunoscuta, insa aceasta se diagnosticheaza inca de la nastere, dar exista si cazuri in care aceasta este dificil de depistat la timp.

Cel mai adesea copiii care sufera de anemia Blackfan-Diamond prezinta si malformatii ale mainilor sau defecte ale inimii, insa nu exista un tipar standard de identificare a acestora. Simptomele bolii sunt reprezentate de paloare, respiratie dificila, anomalii congenitale la nivelul chipului. Anemia Blackfan-Diamond afecteaza in egala masura ambele sexe si are o prevalenta anuala de un caz la 150.000.

Inainte de folosirea tratamentului cu celule stem in cazul anemiei Blackfan-Diamond, aceasta era tratata prin transfuzii repetate de celule rosii sau cu terapii prin corticosteroizi, care insa nu este tolerat in cazul tuturor bolnavilor, deoarece cauzeaza reactii adverse.

Este important de mentionat ca persoanele care nu au probleme de sanatate, dar vor sa stocheze celule stem, trebuie sa plateasca pana la 2.050 de euro in primul an. Totusi, aceasta suma pare sa fie justificata de faptul ca probele sunt pastrate intre 20 si 25 de ani. In Romania sunt 16 banci de stocare a celulelor stem, toate private si din cauza preturilor numai 4 – 5% dintre romani isi pot permite sa apeleze la serviciile de stocare a celulelor stem.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: