Proiect de lege privind exercitarea profesiilor in sistemul de sanatate din Romania

04/11/2019
Proiect de lege privind exercitarea profesiilor in sistemul de sanatate din Romania

Proiect de lege privind exercitarea profesiilor in sistemul de sanatate din Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-de-lege-privind-exercitarea-profesiilor-in-sistemul-de-sanatate-din-romania/

Ministerul Sanatatii a postat in sectiunea Transparenta Decizionala un proiect de lege privind exercitarea profesiilor in sistemul de sanatate, pentru modificarea si completarea Legii nr. 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania. Totodata, se doreste si infiintarea Registrului National al Profesionistilor din Sistemul de Sanatate.

Motivul emiterii actului normativ – descrierea situatiei actuale

In cadrul sistemului de sanatate din Romanie isi exercita profesia urmatoarele categorii de personal: personal cu studii universitare medicale sau nemedicale, personal cu studii postliceale sau medii medicale sau nemedicale si personal sanitar auxiliar.

Potrivit proiectului, la nivelul Uniunii Europene, profesiile care beneficiaza de recunoastere automata in cazul indeplinirii conditiilor prevazute de lege pentru aplicarea procedurilor de recunoastere automata, sunt cele de medic, farmacist, medic dentist, asistent medical, asistent medical generalist si moasa.

De asemenea, personalul cu studii universitare cuprinde, pe langa profesiile reglementate la nivelul Uniunii Europene si alte categorii de personal, precum biochimisti, biologi, chimisti, psihologi, dieteticieni, fizioterapeuti si alt personal de specialitate cu studii superioare, care lucreaza in domeniul prevenirii, mentinerii si imbunatatirii starii de sanatate a populatiei.

Personalul de specialitate cu studii superioare are obligatia sa participe, potrivit pregatirii sale, la activitatea de acordare a asistentei medicale populatiei. Totodata, personalul cu studii postliceale sau medii medicale sau nemedicale, nereglementat la nivelul Uniunii Europene este constituit din laboranti, tehnicieni si alte categorii de personal cu pregatire de specialitate.

Acestia isi desfasoara activitatea sub indrumarea si controlul direct al personalului cu studii universitare medicale sau nemedicale.

Personalul sanitar auxiliar cuprinde infirmiere, ingrijitori, brancardieri, ambulantieri, paramedici, precum si alt personal, precum personalul care asigura curatenia si pastrarea igienei unitatilor sanitare, pregatirea materialelor si echipamentelor necesare activitatii medicale si de ingrijire, insotirea la nevoie a bolnavilor spitalizati, indeplinirea altor sarcini prevazute de regulamentul de organizare si functionare al spitalelor.

In prezent, exercitarea profesiilor in sistemul de sanatate este reglementata prin acte normative distincte, precum:

– Legea 95/2006 privind reforma in domenil sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

– Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare;

– Legea nr. 256/2015 privind exercitarea profesiei de dietetician, precum si infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Dieteticienilor din Romania, Legea nr. 229/2016 privind organizarea si exercitarea profesiei de fizioterapeut, precum si pentru infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Fizioterapeutilor din Romania;

-Legea nr. 460/2003 privind exercitarea profesiunilor de biochimist, biolog si chimist, infiintarea, organizarea si functionarea Ordinului Biochimistilor, Biologilor si Chimistilor in sistemul sanitar din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare;

– Legea nr. 96/2007 privind exercitarea profesiei de tehnician dentar, precum si infiintarea, organizarea si functionarea Ordinului Tehnicienilor Dentari din Romania., publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 267 din 20 aprilie 2007, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

“Multe dintre aceste acte normative nu mai corespund realitatii si trebuie modificate. Mai mult, se impune reglementarea acestor profesii intr-un singur act normativ, pentru realizarea unui cadru unitar de exercitare a profesiilor in sistemul de sanatate, caresa contribuie la crearea unui corp profesionist pentru ingrijirea sanatatii populatiei”, se arata in proiectul MS.

Schimbari preconizate

Potrivit susrei citate, prin acest proiect de act normativ se stabileste cadrul de reglementare pentru exercitarea urmatoarelor profesii:

a) medic;
b) medic dentist;
c) farmacist;
d) asistent medical, asistent medical generalist si moasa;
e) tehnician dentar;
f) dietetician;
g) fizioterapeut;
h) biochimist, biolog si chemist.

“Precizam ca, prin proiectul de lege sunt transpuse prevederile din actele europene care reglementeaza profesiile din sistemul de sanatate, respectiv: Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind recunoasterea calificarilor profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare, Directiva nr. 2009/50/CE a Consiliului din 25 mai 2009 privind conditiile de intrare si de sedere a resortisantilor din tarile terte pentru ocuparea unor locuri de munca inalt calificate si Directiva Consiliului 2003/109/CE a Consiliului din 25 noiembrie 2003 privind statutul resortisantilor tarilor terte care sunt rezidenti pe termen lung”, mai scrie in proiect.

Proiectul de act normativ reglementeaza conditiile generale de exercitare a profesiei, nedemnitatile si incompatibilitatile profesiei, autorizarea exercitarii profesiei, formele de exercitare a profesiei, exercitarea profesiei, recunoasterea calificarilor profesionale in situatia stabilirii pe teritoril Romaniei a profesinistului, precum si in situatia prestarii de servicii.

De asemenea este reglementata raspunderea juridica a profesionistului, precum si organizarea si functionarea organismelor profesionale.

Registrului National al Profesionistilor din Sistemul de Sanatate

Totodata, prin proiectul de lege se propune si infiintarea Registrului National al Profesionistilor din Sistemul de Sanatate, in vederea dezvoltarii celor mai eficiente politici de resurse umane pentru asigurarea starii de sanatate a populatiei.

Registrul National al Profesionistilor din Sistemul de Sanatate va fi o platforma electronica in proprietatea Ministerului Sanatatii, avand regimul juridic al unei baze de date, cu scopul de a furniza datele necesare pentru managementul si politicile de resurse umane in sanatate. Ministerul Sanatatii, prin structura competenta din cadrul acestuia, va coordona Registrul National, cu respectarea prevederilor legale in vigoare privindprotectia datelor cu caracter personal.

Registrul National se va compune din 8 parti, corespunzatoare urmatoarelor profesii: medic, medic dentist, farmacist, asistent medical, asistent medical generalist si moasa,tehnician dentar, dietetician, fizioterapeut si biochimist, biolog si chimist.

Principalele informatii privind profesionistii, care trebuie colectate in Registrul National vor fi: a) date de identificare personala; b) informatii privitoare la formarea profesionala; c) informatii cu privire la locul de munca; d) informatii privind autorizarea exercitarii profesiei; e) daca presteaza activitatea cu titlul permanent, temporar sau ocazional; f) daca este supus unor restrictii sau interdictii cu privire la desfasurarea activitatilor profesionale. g) informatii privind statutul acestuia, daca este activ sau nu.

De asemenea, organismele profesionale sunt obligate sa inregistreze profesionistii in Registrul National, dupa dobandirea calitatii de membru al organismului profesional sau dupa depunerea solicitarilor de prestare cu caracter temporar sau ocazional a serviciilor pe teritoriul Romaniei.

Organismele profesionale vor transfera in Registrul National toate informatiile cuprinse in registrul unic de la nivelul fiecarui organism profesional, pe care leactualizeaza, pentru a corespunde informatiilor care trebuie inregistrate potrivit prezentului titlu.

Etichete: profesionisti din domeniul sanatatii, personal medical, personal medical auxiliar, registru profesionisti sanatate, legislatie medicala, proiect ministerul sanatatii

autor

Autor: Adriana Pavel

2 Comentarii

  1. Bunea Laura says:

    Buna ziua! Eu am absolvit in sept 2019 cu diploma de licenta,Faculatea de Asistenti medicali si nu am fost incadrata in post conform studiilor terminate. Cum as putea proceda ptr a rezolva aceata problema? Specific ca in cadrul serviciului mai exista colegi care au fost incadrati in anii precedenti fara probleme. Multumesc anticipat!

  2. Tanase m Aurelia n says:

    O I f buna asai sinMarea Britanie
    Te poate verifica oricine pe siteul GMC DOCTORS

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: