Proiect de modificare a varstei de pensionare pentru medici

25/10/2017

Proiect de modificare a varstei de pensionare pentru medici

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-de-modificare-a-varstei-de-pensionare-pentru-medici/

Varsta de pensionare pentru medicii barbati si femei va putea ajunge pana la 67 de ani de la 65, cat este in prezent, asta potrivit unui proiect de lege aflat in dezbatere in Camera Deputatilor.

Cei care vor vrea sa obtina derogare sa mai lucreze in spitalele de stat si peste aceasta varsta vor trebui sa aduca o asigurare profesionala insa. Acelasi proiect mai prevede si cresterea indemnizatiilor pentru unii angajati din casele de asigurari de sanatate, scrie Avocat.net.

Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatii a fost adoptat deja de senatori anul trecut, iar acum se afla la Camera Deputatilor in dezbatere, unde a primit o serie de amendamente in cadrul comisiilor de specialitate si unde va fi votat intr-un viitor apropiat.

Unul dintre aceste amendamente se refera la majorarea varstei de pensionare pentru medici, indiferent de sex, de la 65 de ani, cat este acum, la 67 de ani. Totusi, e nevoie ca amendamentul sa treaca de vot in plenul Camerei Deputatilor, care este Camera decizionala aici, pentru a se aplica. Apoi, proiectul va trebui aprobat si de seful statului, urmand sa fie publicat in Monitorul Oficial.

“Medicii se pensioneaza la varsta de 67 de ani, indiferent de sex”, este amendamentul adus de unii deputati in comisie proiectului aflat acum in dezbatere. Motivatia din spatele majorarii varstei de pensionare este lipsa de personal medical din Romania, potrivit comentariilor din proiect. Evident, acestia vor putea, in continuare, sa profeseze in spitale private, dupa ce se pensioneaza, mai scrie Avocat.net.

Ca si acum, cu titlu de exceptie, medicii din spitalele publice si medicii de familie vor putea sa-si desfasoare activitatea la stat, in continuare, daca obtin un aviz anual pentru asta. Numai ca, potrivit proiectului, pentru a obtine derogarea, medicii vor trebui sa vina si cu o asigurare de raspundere civila pentru greseli in activitatea profesionala, mai precizeaza sursa citata.

Proiectul de lege NU se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare, acesta trebuie sa primeasca votul decisiv in Camera Deputatilor, sa fie promulgat de seful statului si publicat apoi in Monitorul Oficial.

 

Autor: FormareMedicala.ro

2 Comentarii

  1. gavriliueugen says:

    Este o mică mare diferenţă între dorinţă+voinţă şi putinţă, de la caz la caz. A da însă o lege prin care să obligi corpul medcical să lucreze până la 67 ani este prea de tot, în condiţiile în care alte profesii se pensioneaza la 40 şi ceva (nu mai sunt apţi de muncă?). Consider că această soluţie vrea să acopere deficitul de medici, dar nu se cade să fim de acord cu ea.

  2. visangabrieldragos says:

    Este un tratament discriminatoriu! Ce randament poate da un medic dupa 65 de ani? Ar trebui ca limita de varsta la medici sa fie 55 ani fara penalizare si cu o compensare financiara pentru stresul neuropsihic la care a fost supus prin natura profesiei! Nu zic ca nu sunt fosile care vor si pana la 80 de ani, acei dinozauri ai sistemului sanitar numai ca aici este o inconstienta a legislativului care se joaca cu viata oamenilor!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: