Proiect MS: 59 de comisii de specialitate
Proiect MS: 59 de comisii de specialitate
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-ms-59-de-comisii-de-specialitate/
Potrivit unui ordin aflat in dezbatere publica pana in data de 23 august, Ministerul Sanatatii ar putea avea 59 de comisii de specialitate.
Membrii comisiilor de specialitate prevazute la art. 1 al proiectului beneficiaza de o indemnizatie lunara de 10% din indemnizatia secretarului de stat, care se acorda, la cerere, in conditiile prevazute de art. 16 alin. (3) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
Potrivit proiectului, membru al comisiilor de specialitate poate fi orice profesionist in domeniul medical respectiv avand activitate profesionala, de cercetare medicala, didactica sau academica apreciata in sistemul de sanatate. Membrii comisiilor vor fi numiti in urma unui proces de consultare a Ministerului Sanatatii cu universitati de profil, societati profesionale si Colegiul Medicilor din Romania, relateaza Agerpres.
Membrii comisiilor de specialitate ale Ministerului Sanatatii se supun regimului conflictelor de interese si incompatibilitatilor prevazute de lege si sunt obligati, in termen de 30 de zile de la numire, sa intocmeasca si sa depuna o declaratie de interese, pe propria raspundere, cu privire la functiile si activitatile pe care le-au desfasurat in ultimul an calendaristic anterior momentului numirii, prevede proiectul.
De asemenea, membrii comisiilor de specialitate ale Ministerului Sanatatii sunt personalitati de notorietate, cunoscute in domeniul acestora de competenta si care nu detin functii remunerate sau neremunerate in cadrul companiilor producatoare, detinatoare de autorizatii de punere pe piata si distribuitoare de medicamente, dispozitive, aparatura sau echipamente medicale.
Comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii sunt organisme consultative permanente care furnizeaza expertiza necesara pe baza careia Ministerul Sanatatii coordoneaza, din punct de vedere stiintific si metodologic, reteaua de asistenta medicala corespunzator domeniului de specialitate din sfera de competenta a comisiei, se precizeaza in referatul de aprobare al acestui ordin.
Reprezentantii Ministerul Sanatatii vor sa dea dreptul comisiilor de specialitate sa elaboreze protocoalele standardizate la nivel national sau sa adapteze continutul protocoalelor internationale in domeniu.
De asemenea, acestea vor putea: fundamenta deciziile ministrului sanatatii cu privire la politicile, strategiile si programele de actiune in domeniul sanatatii populatiei din sfera sa de competenta, in acord cu Programul de guvernare; identifica si propune ministrului sanatatii prioritatile nationale pe termen scurt, mediu si lung, corespunzator domeniului de specialitate din sfera sa de competenta; elabora propuneri pentru pachetele de servicii medicale care se asigura in cadrul sistemului de sanatate si vor putea colabora cu societatile stiintifice sau asociatiile profesional-stiintifice in problemele majore ori de interes national din sfera sa de competenta.
Totodata, vor putea stabili competentele incluse in pregatirea pentru specialitate si vor putea alcatui tematicile examenului de medic specialist si primar si bibliografiile aferente, mai scrie Agerpres.
Cele 59 de comisii de specialitate prevazute in proiect sunt: Comisia de alergologie si imunologie clinica, Comisia de anatomie patologica, Comisia de anestezie si terapie intensiva, Comisia de boli infectioase, Comisia de cardiologie, Comisia de cardiologie pediatrica, Comisia de chirurgie cardiovasculara, Comisia de chirurgie generala, Comisia de chirurgie orala si maxilo-faciala, Comisia de chirurgie pediatrica, Comisia de chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva, Comisia de chirurgie toracica, Comisia de chirurgie vasculara, Comisia de dermatovenerologie, Comisia de diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, Comisia de endocrinologie, Comisia de epidemiologie, Comisia de farmacologie clinica, toxicologie si toxicodependenta, Comisia de gastroenterologie, Comisia de gastroenterologie pediatrica, Comisia de genetica medicala, Comisia de geriatrie si gerontologie, Comisia de hematologie, Comisia de igiena, Comisia de medicina alternativa, Comisia de medicina de familie , Comisia de medicina de laborator, Comisia de medicina de urgenta si dezastre, Comisia de medicina dentara, Comisia de medicina interna,Comisia de medicina legala, Comisia de medicina muncii, Comisia de microbiologie medicala, Comisia de nefrologie, Comisia de nefrologie pediatrica, Comisia de neonatologie, Comisia de neurochirurgie, Comisia de neurologie, Comisia de neurologie pediatrica, Comisia de obstetrica-ginecologie, Comisia de oftalmologie, Comisia de oncohematologie pediatrica, Comisia de oncologie medicala, Comisia de radioterapie, Comisia de ortopedie pediatrica, Comisia de ortopedie si traumatologie, Comisia de otorinolaringologie, Comisia de paliatie, Comisia de pediatrie, Comisia de pneumologie, Comisia de pneumologie pediatrica, Comisia de psihiatrie, Comisia de psihiatrie pediatrica, Comisia de radiologie imagistica medicala si medicina nucleara, Comisia de medicina fizica si de reabilitare , Comisia de reumatologie, Comisia de sanatate publica si management, Comisia de transfuzii si Comisia de urologie.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii