Proiect pentru pacientii post infarct | Colaboare intre cardiolog – pacient – medic de familie

14/06/2024
Proiect pentru pacientii post infarct | Colaboare intre cardiolog – pacient – medic de familie

Proiect pentru pacientii post infarct | Colaboare intre cardiolog – pacient – medic de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-pentru-pacientii-post-infarct-colaboare-intre-cardiolog-pacient-medic-de-familie/

Pe langa tratamentul intensiv al fiecarui factor de risc cardiovascular, scaderea cat mai rapida a LDL-colesterolului (cu atingerea tintelor in cel mult 12 saptamani!), la pacientii ce au suferit un infarct de miocard, reduce rata de complicatii cardiovasculare si creste supravietuirea! Acesta este mesajul transmis de catre Fundatia Romana a Inimii pacientilor care au suferit un infarct miocardic.

Potrivit Fundatiei, in Romania, doar 9% dintre pacientii cu factori de risc cardiovascular ating tinta pentru LDL-colesterol, conform rezultatelor unui studiu comunicat recent la Congresul European de Ateroscleroza. Registrul Suedez (SWEDEHEART) ne arata ca 80% dintre pacientii cu infarct miocardic acut au nevoie de cel putin 2 medicamente pentru atingerea tintelor de LDL-colesterol (jumatate dintre ei au nevoie de 3 medicamente!).
“Pacientii cu infarct miocardic sunt trimisi, la externarea din centrele de tratament invaziv al evenimentului acut coronarian, catre medicii din teritoriu. Controlul rapid si optim al factorilor de risc, in primul rand al nivelului de LDL-colesterol, are un rol vital. Este decisiva, asadar, comunicarea si colaborarea eficienta intre cardiolog – pacient – medic de familie si orice optimizare a acestui proces are un rol prioritar!”, se precizeaza intr-un comunicat de presa.

In aceste conditii, Fundatia Romana a Inimii implementeaza un model optimizat de Scrisoare Medicala, in cadrul unui proiect dedicat centrelor ce fac parte din Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut derulat de Ministerul Sanatatii.

In prima etapa sunt incluse 5 unitati sanitare: Clinica de Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgenta din Bucuresti, Centrul de Cardiologie din Craiova, Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” din Iasi, Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures si Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara.

„Utilizarea unei Scrisori Medicale personalizate la externarea pacientilor cu infarct miocardic, cu specificarea tintelor de atins pentru LDL-colesterol, precum si cu asumarea acestora, nu doar de catre medicul CARDIOLOG, ci si de catre PACIENT si de catre MEDICUL DE FAMILIE, va reprezenta un succes important, intr-un parteneriat pentru viata”,a declarat Prof. Dr. Dragos Vinereanu, presedintele Fundatiei Romane a Inimii, citat in comunicat.
“Implicarea medicilor cardiologi si a medicilor de familie, precum si informarea clara a pacientilor cu privire la pasii terapeutici de urmat dupa un infarct miocardic, sunt prioritati ale acestui proiect!”, a precizat si Dr. Rodica Tanasescu, fost Presedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei.

“Misiunea oricarei organizatii ce sprijina pacientii cu boli cardiovasculare este nu doar sa informeze corect si sa ajute la constientizarea riscurilor de complicatii si deces, ci mai ales sa faciliteze accesul catre atitudinea optima ce reduce la minim aceste riscuri!”, a completat si Prof. Dr. Dan Gaita, membru in Comitetul Director al European Heart Network.

La fiecare 30 de minute, un roman moare de infarct miocardic iar infarctul miocardic este o complicatie prevenibila si tratabila a aterosclerozei! Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate din tara noastra, cu peste 50% din totalul deceselor inregistrate, mai precizeaza Fundatia Romana a Inimii.

Romania ocupa primul loc in Uniunea Europeana la decesele de cauze prevenibile si tratabile, conform Starii Sanatatii in Uniunea Europeana in 2023

Etichete: pacienti post infarct, LDL-colesterol, bolile cardiovasculare, scrisoare medicala pacienti post infarct, fundatia romana a inimii

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: