Proiect privind ingrijirea in ambulatoriu a pacientilor cu tuberculoza

07/01/2020
Proiect privind ingrijirea in ambulatoriu a pacientilor cu tuberculoza

Proiect privind ingrijirea in ambulatoriu a pacientilor cu tuberculoza

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-privind-ingrijirea-in-ambulatoriu-a-pacientilor-cu-tuberculoza/

Pacientii infectati cu tuberculoza vor putea fi tratati si in sistem ambulatoriu, in cadrul unui proiect pilot pe care il va derula Ministerul Sanatatii.

Ministerul Sanatatii a publicat in dezbatere publica, pe pagina de web www.ms.ro, sectiunea Transparenta Decizionala un proiect de Ordin de ministru pentru aprobarea metodologiei de implementare a derularii proiectului pilot privind modelul de ingrijire in sistem ambulatoriu al pacientilor cu tuberculoza din Romania.

Prin acest document este aprobata metodologia de implementare a derularii proiectului-pilot privind modelul de ingrijire in sistem ambulatoriu a pacientilor cu tuberculoza din Romania.

Proiectul pilot va fi derulat in Bucuresti, in perioada ianuarie –decembrie 2020 si face parte dintr-un proiect mai amplu “Abordarea provocarilor sistemului de sanatate privind controlul tuberculozei in Romania”, finantat de catre

Fondul Global de Lupta impotriva Tuberculozei si Malariei pe care MS il deruleaza timp de 3 ani, in perioada 2018-2021.

In cadrul proiectului este prevazut ca pacientii cu tuberculoza sa fie tratati in dispensarele TB apartinand Institutului de Pneumoftiziologie “Marus Nasta” (din sectoarele 4,5 si 6), cu obiectivul de a evita spitalizarile in situatia in care acestea nu sunt absolut necesare.

De altfel, obiectivele operationale ale proiectului pilot sunt reprezentate de tratarea exclusiv in ambulatoriu a minimum 200 de pacienti cu TB BK negativa din Bucuresti, a 65% din totalul pacientilor cu TB sensibila, cu microscopie negativa si cu rezidenta in Bucuresti, dar si asigurarea unei rate de aderenta de 90% in lotul de pacienti cu TB BK negativa tratati exclusiv in ambulatoriu.

Rata de succes asteptata la tratament este de 85% (pacienti cu succes terapeutic –vindecati si tratament complet, conform definitiei) si a unei rate de abandon si pierduti mai mica decat media pe tara de 4%.

Implementarea acestui proiect pilot are ca obiective nu doar tratarea pacientilor cu sputa BK negativa in ambulator, pacienti care nu sunt contagiosi, dar si diagnosticarea rapida a suspectilor, toate acestea fiind facute astfel incat persoanele sanatoase sa nu fie supuse riscului de a contacta boala.

“Tuberculoza continua sa ramana o problema majora de sanatate publica in Romania. Desi rata de notificare a cazurilor a scazut constant din anul 2002, Romania ramane tare cu cea mai ridicata rata anuala de notificare din UE. In sistemul medical romanesc managementul cazurilor de tuberculoza este inca centrat pe internarea continua in spitale/sectii de pneumoftiziologie, unde se realizeaza diagnosticul de certitudine, initierea tratamentului, precum si, dupa caz, monitorizarea reactiilor adverse si evaluarea statusului pacientului la diverse etape terapeutice. Alaturi de OMS, care este partenerul nostru urmarim sa inversam acest concept si sa incepem tratarea pacientilor si in dispensare, asa cum recomanda politicile OMS”, a declarat ministrul Sanatatii, Victor Costache, potrivit unui comunicat oficial. 

Etichete: tuberculoza, tbc, tratament tbc, tratament ambulatoriu, proiect ministerul sanatatii

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: