Proiecte noi referitoare la ingrijrile medicale pentru pacienti
Proiecte noi referitoare la ingrijrile medicale pentru pacienti
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiecte-noi-referitoare-la-ingrijrile-medicale-pentru-pacienti/
Ministerul Sanatatii a elaborat doua proiecte de acte normative care prevad noi reglementari referitoare la ingrijirile medicale necesare pentru pacientii cu arsuri, potrivit unui comunicat al institutiei.
Cele doua documente, Ordin pentru infiintarea comisiilor de analiza a solicitarilor de transfer in strainatate in vederea efectuarii tratamentului pentru pacientii cu arsuri grave, respectiv Ordin pentru modificarea si completarea Ordinului nr. 476/2017 privind organizarea si functionarea structurilor care acorda asistenta medicala si ingrijirea bolnavilor cu arsuri, se afla in transparenta decizionala, pe site-ul Ministerului Sanatatii.
Primul proiect de Ordin reglementeaza conditiile in care se realizeaza transferul in strainatate al pacientului cu arsuri. Proiectul prevede ca transferul in strainatate sa se faca numai pentru cazurile care intrunesc criteriile de acces in centrele de mari arsi conform prevederilor Anexei nr. 5 din Ordinului ministrului sanatatii nr. 476/2017 privind organizarea si functionarea structurilor care acorda asistenta medicala si ingrijire bolnavilor cu arsuri si numai in cazul in care paturile pentru tratamentul arsilor grav de la nivel national sunt integral ocupate, prin confirmare de catre Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta – C.O.S.U.
Comisia care va analiza dosarul medical al pacientului si va stabili daca este necesar transferul acestuia in strainatate, este formata din 3 membri: medicul curant al pacientului, medicul Sef linie de garda ATI si medicul Sef linie de garda chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva sau chirurgie generala, dupa caz.
Aceasta comisie se intruneste in regim de urgenta la solicitarea medicului curant al pacientului, in maxim 2 ore de la primirea cazului.
Decizia comisiei de transfer al pacientului pentru tratamentul in strainatate se transmite Ministerului Sanatatii – Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta – C.O.S.U., care solicita la Departamentul pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, asigurarea transportului autorizat. Medicul curant al pacientului realizeaza demersurile necesare pentru intocmirea raportului medical necesar eliberarii documentului S2, conform legislatiei in vigoare. De asemenea, proiectul asigura un acces mai bun al pacientilor cu arsuri la servicii medicale prin asigurarea unor noi criterii de acces in centrele de mari arsi.
“Am convingerea ca, odata cu aprobarea acestor Ordine, nu vor mai exista sincope in ceea ce priveste transferul pacientilor cu arsuri in strainatate. Am dorit sa existe o procedura clara astfel incat ori de cate ori apare un caz nou , cea mai buna decizie sa fie luata rapid, in interesul pacientului. Pe langa aceste reglementari, continuam demersurile pentru a crea propriul sistem de tratament al marilor arsi “, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, potrivit comunicatului mentionat.
Cel de-al doilea proiect de Ordin propune ca recuperarea medicala pentru pacientul cu arsuri sa se desfasoare in sectia de Medicina Fizica si de Recuperare a spitalului in care acesta a fost tratat sau, daca starea pacientului o permite, in alte sectii de Medicina Fizica si de Recuperare, in ambele situatii asigurandu-se personalul necesar pentru reabilitarea medicala a pacientilor cu arsuri grave. De asemenea, proiectul mai prevede ca centrul pentru arsi care asigura ingrijiri pentru copii, sa fie inclusa in schema de personal si medici in specialitatea pediatrie si chirurgie Pediatrica.
Conform sursei citate, cele doua proiecte au fost elaborate de specialisti in ATI, chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva si recuperare medicala din cadrul Comisiilor de specialitate ale Ministerului Sanatatii, cu consultarea reprezentantilor pacientilor care au suferit arsuri.
Etichete: proiecte sanatate, ingrijiri medicale, ingrijiri pacienti arsi
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii