Protest pentru demnitatea si onoarea profesiei de medic si repozitionarea in societatea civila

13/09/2024
Protest pentru demnitatea si onoarea profesiei de medic si repozitionarea in societatea civila

Protest pentru demnitatea si onoarea profesiei de medic si repozitionarea in societatea civila

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/protest-pentru-demnitatea-si-onoarea-profesiei-de-medic-si-repozitionarea-in-societatea-civila/

Medicii din ambulatoriile de specialitate participa, vineri, la un protest ‘pentru apararea demnitatii corpului medical’, organizat in Piata Victoriei din Capitala de Asociatia Profesionala a Medicilor de Ambulator (APMA).
Porivit organizatorilor, mitingul nu este indreptat impotriva cuiva, ci reprezinta un semnal de alarma.

“Profesiunea de medic a fost, de-a lungul timpului, una dintre cele mai respectate si admirate din societate. Incarcata de o responsabilitate enorma, aceasta nu doar ca gestioneaza sanatatea si vietile oamenilor, dar este si un pilon esential in mentinerea unui echilibru social si moral. Demnitatea si onoarea acestei meserii reprezinta valori fundamentale care trebuie protejate si consolidate, chiar si – sau mai ales – in momentele de criza.
In ultimii ani, imaginea medicilor a fost grav afectata de anumite incidente mediatizate care au umbrit prestigiul acestei profesii. Este important sa recunoastem ca, in ciuda catorva cazuri izolate de abateri, majoritatea medicilor isi indeplinesc cu onoare si profesionalism atributiile, cu sacrificii personale enorme.”, se arata intr-un document al APMA.

Potrivit sursei citate, onoarea profesiei de medic se refera la increderea pe care societatea o are in competentele si valorile acestui specialist.

“Fiecare medic are datoria morala de a mentine standardele de excelenta si integritate, insa acest lucru trebuie sprijinit si de o relatie corecta cu societatea civila. Increderea intre pacient si medic este esentiala si trebuie cultivata prin deschidere, comunicare si respect reciproc.

Repozitionarea medicilor in societatea civila necesita un efort colectiv atat din partea profesionistilor din domeniul sanatatii, cat si din partea publicului larg si a institutiilor media. Redefinirea respectului pentru aceasta profesie nu poate fi facuta decat printr-o colaborare deschisa, care sa reflecte realitatile si dificultatile intampinate in sistemul medical, dar si prin educarea corecta a publicului cu privire la importanta si complexitatea acestei meserii.”,mai scrie in documentul Asociatiei.

In context, Asociatia Profesionala a Medicilor de Ambulator propune urmatoarele principii de actiune:

1. Transparenta si comunicare eficienta – Medicii si organizatiile profesionale trebuie sa devina mai deschisi in fata societatii, comunicand clar provocarile si realizarile din domeniu. Aceasta va ajuta la diminuarea suspiciunilor si va intari increderea publicului.

2. Educatie si formare continua – Prin investitii in formarea profesionala si morala a medicilor, se pot preveni erori si situatii conflictuale, incurajandu-se, in acelasi timp, excelenta.

3. Protejarea imaginii publice a medicilor – Este esential ca mass-media sa promoveze o imagine echilibrata, care sa sublinieze contributiile pozitive ale medicilor, nu doar cazurile izolate de coruptie sau malpraxis.

4. Crearea unui cadru de responsabilizare mutuala – Respectul si increderea trebuie sa fie bidirectionale. Pacientii si medicii trebuie sa colaboreze intr-un cadru in care ambele parti isi respecta drepturile si obligatiile.

Organizatorii protestului mai precizeaza ca “pentru a reda profesiei de medic locul meritat in societate, este necesara o reevaluare a valorilor fundamentale care stau la baza acestei meserii.”

Etichete: protest medici, asociatia profesionala a medicilor de ambulator, APMA

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: