Protocol de colaborare intre Colegiul Medicilor din Romania si organizatiile de pacienti
Protocol de colaborare intre Colegiul Medicilor din Romania si organizatiile de pacienti
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/protocol-de-colaborare-intre-colegiul-medicilor-din-romania-si-organizatiile-de-pacienti/
Colegiul Medicilor din Romania si reprezentantii mai multor organizatii de pacienti au incheiat un protocol de colaborare care prevede sprijinul reciproc pentru consolidarea si imbunatatirea relatiei medic – pacient si dezvoltarea profesiei medicale.
Protocolul mai prevede imbunatatirea continua a ingrijirilor acordate pacientilor, precum si actiuni comune pentru consolidarea sistemului de sanatate, relateaza Agerpres.
Semnatarii protocolului au facut un apel pentru ca ghidurile terapeutice sa intre sub jurisdictia profesionala a CMR.
“Prin acest parteneriat avem doua obiective esentiale. In primul rand, sa fim o voce comuna si noi, ca profesionisti, si dumneavoastra, ca pacienti, ca reprezentanti ai pacientilor si, bineinteles, reprezentanti ai societatii romanesti. Ne dorim ca tot ce inseamna decizie in sistemul sanitar sa fie in dezbatere publica. S-au facut foarte multi pasi in ultimul timp, dar ne dorim ca tot ceea ce se intampla sa fie supus dezbaterii publice. Noi toti sa venim cu ideile noastre, cu contributia noastra. Al doilea obiectiv al acestui parteneriat este legate de ghidurile de buna practica medicala. Ele reprezinta un set de recomandari despre diagnostic si tratament, recomandari care ajuta medicul practician sa desfasoare un act medical corect. Este in beneficiul medicului, dar si in beneficiul pacientului sa primeasca ceea ce trebuie”, a declarat presedintele CMR, Daniel Coriu, conform sursei citate.
Potrivit acestuia, CMR ar trebui sa elaboreze ghidurile de buna practica medicala, asa cum se intampla in toate tarile ‘civilizate’.
“Aceste ghiduri de buna practica medicala trebuie sa aiba doua cerinte importante indeplinite. In primul rand, sa se construiasca pe baza dovezilor stiintifice si, in al doilea rand, sa fie actuale, pentru ca medicina are o dinamica foarte rapida. Ceea ce ieri era adevarat, astazi se schimba. (…) Aceste ghiduri de buna practica medicala reprezinta contributia Ministerului Sanatatii. Candva, pana in 2007 – 2008, era atributia exclusiva a Colegiului Medicilor din Romania. (…) In toate tarile civilizate aceste ghiduri sunt facute de societatile profesionale si actualizate de cate ori este nevoie. (…) Schimbarea – noi sa fim cei care elaboram aceste ghiduri. (…) Aici este ceea ce noi vrem sa facem – sa le actualizam in timp real. (…) Trebuie sa incepem cu aceasta actualizare in timp real a ghidurilor. Lucru care trebuie sa fie facut numai si numai de societatea profesionala, asa cum se intampla in toata lumea”, a mai precizat presedintele CMR.
Etichete: CMR, ghiduri terapeutice
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii