Protocol MS – Ministerul Turismului – MECTS pentru dezvoltarea turismului medical

15/07/2011

Protocol MS – Ministerul Turismului – MECTS pentru dezvoltarea turismului medical

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/protocol-ms-ministerul-turismului-mects-pentru-dezvoltarea-turismului-medical/

Ministrul Sanatatii (MS), ministerul Educatiei si Cercetarii (MECTS) si ministrul Turismului au semnat un protocol de colaborare privind promovarea si dezvoltarea turismului medical. Alte doua institutii implicate in acest protocol sunt CNAS si CMR. Scopul este de a pune bazele cooperarii pe termen lung, intre institutii ale statului in scopul crearii unui produs turistic competitiv, in perspectiva asigurarii transfrontaliere a serviciilor medicale incepand din 2013.

“Turismul medical este un produs utilizat tot mai des la nivel mondial insa insuficient exploatat in Romania. Avem potential de afirmare pe plan international pe anumite tipuri de servicii medicale (balnear, recuperare, anti-imbatranire, stomatologie, oftalmologie, chirurgie estetica, etc) care pot fi integrate in pachete turistice atractive, astfel incat cetateni ai altor state sa aleaga tara noastra pentru calitatea serviciilor, preturile scazute si posibilitatile de recuperare si relaxare”, a explicat Elena Udrea, ministrul Turismului.

Conform acesteia, a fost lansat si Ghidul Statiunilor Balneare realizat de MDRT in limbile romana, engleza, germana si rusa.”Speram ca impreuna cu Colegiul Medicilor si ceilalti parteneri sa putem face cunoscute resursele noastre balneare in randul medicilor straini si a comunitatii stiintifice internationale”, a explicat Udrea.

Romania – spectru variat de factori naturali terapeutici din Europa

Attila Cseke sustine ca Romania are cel mai variat spectru de factori naturali terapeutici din Europa, din potentialul balnear al Europei. “Acest potential trebuie verificat si exploatat. Avem 2 mari provocari in domeniul turismului balnear. Pe de o parte, readucerea in atentie a potentialului natural in preventia si tratamentul anumitor afectiuni. In acest sens, Ministerul Sanatatii are in subordine 13 unitati sanitare cu specific recuperare, cu un total de 3359 de paturi. Trebuie sa constientizam si faptul ca sanatatea este cea mai mare valoare a noastra: oamenii sanatosi inseamna dezvoltare”, a spus Cseke.

Pe de alta parte, intrarea in vigoare, din octombrie 2013, a Directivei europene privind drepturile pacientilor la asistenta transfrontaliera poate aduce un castig extraordinar Romaniei. Acum unul din 10 pacienti tratati este din alta tara.”Avem doi ani de pregatire, aceasta fiind sansa noastra. Putem avea un avantaj: servicii de calitate si la un pret inferior”, a declarat ministrul Sanatatii.

MECTS va imbunatati calitatea pregatirii medicilor

Daniel Funeriu, ministrul Educatiei si Cercetarii a afirmat ca un act medical de calitate se bazeaza, in primul rand, pe o pregatire de calitate a medicilor. Asadar, Ministerul Educatiei va face tot ceea ce institutional tine de el pentru a imbunatati calitatea pregatirii viitorilor medici, a le asigura baza materiala necesara si cadrul modern in care sa actioneze.In urmatorii trei ani institutiile vor colabora pentru armonizarea legislatiei existente in vederea realizarii unui cadru flexibil care sa permita dezvoltarea turismului medical si pentru realizarea unei baze de date care sa contina informatii referitoare la localitatile si locatiile ce intrunesc conditiile pentru desfasurarea turismului medical.

Autor: Claudia Spridon
Sursa: www.paginamedicala.ro

autor

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: