Punct de vedere legislativ privind relatia medici-pacienti cu sistemul public si privat

25/04/2024
Punct de vedere legislativ privind relatia medici-pacienti cu sistemul public si privat

Punct de vedere legislativ privind relatia medici-pacienti cu sistemul public si privat

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/punct-de-vedere-legislativ-privind-relatia-medici-pacienti-cu-sistemul-public-si-privat/

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, spune ca va fi elaborat un punct de vedere legislativ referitor la relatia medicilor si pacientilor cu sistemul public si privat de sanatate.

“Ne gandim cu colegii sa lucram la punct de vedere legislativ care sa fie facut cumpatat si care sa respecte doua principii. Un principiu este cel al faptului ca un medic poate sa lucreze deopotriva in sectorul public sau in sectorul privat, dar lucrul asta se trebuie facut cu respectarea programului de lucru, daca lucreaza la spitalul public in integralitatea lui. Al doilea principiu este ca pacientii pot sa opteze, sigur, intre public si privat”, a declarat Rafila, potrivit Agerpres.

El a precizat ca nu este vorba de niciun fel de ingradire a dreptului medicilor sau pacientilor sa opteze sa lucreze sau sa fie tratati in sectorul public sau privat, ‘dar lucrurile astea trebuie sa se intample foarte clar – ori se trateaza in sectorul public, ori se trateaza in sectorul privat’.

“Sigur, sunt situatii exceptionale sau de exceptie care necesita un astfel de parcurs al pacientilor. Nu trebuie ingradit acest parcurs si vreau sa gasim o solutie legislativa care sa permita in anumite situatii si o astfel de situatie – in care pacientul este tratat intai la public si trebuie sa ajunga la privat sau o situatie inversa, in care ajunge in sectorul privat in sectorul public. Eu cred ca cele doua sectoare, public si privat, nu trebuie sa fie considerate opuse, trebuie sa fie considerate complementare, insa trebuie sa jucam in conditii de egalitate in ceea ce priveste modul de decontare a serviciilor”, a explicat ministrul Sanatatii.

Rafila a argumentat ca in Romania circa 20% din totalul cheltuielilor din sistemul de sanatate sunt suportate de catre pacienti.

“Este un procent destul de mare pentru Uniunea Europeana si trebuie sa lucram ca in timp acest procent sa se reduca, nu sa creasca. E vorba de toti banii pentru servicii medicale private, deci tot ce platesc pacientii pentru servicii medicale sau medicamente. (…) Sunt banii cu care contribuie pacientii pentru servicii medicale in raport cu bugetul alocat sanatatii. (…) Trebuie sa gasim solutii sa scadem acest procent in ceea ce priveste contributia pacientilor si aici trebuie sa avem o politica coerenta pe termen mediu sau lung, ca nu se pot obtine rezultate de azi pe maine. Solutia este in primul rand cresterea increderii in sistemul public de sanatate, unde nu platesc bani suplimentari si evident o politica care sa favorizeze aceasta incredere a pacientilor, nu numai o politica, lucruri concrete care se fac, constructii noi, investitii, profesionisti, empatie, Sa nu uitam de chestiunea legate de empatie – lucrul asta sigur ca de multe ori conditionat, daca vreti, si de resursa umana din spitale”, a mai adaugt ministrul, potrivit sursei citate.

Etichete: relatie medic-pacient, medici-pacienti, sistemul public si privat de sanatate, rafila

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: