Putem elibera datele personale ale pacientilor nostri Centrelor Militare Judetene la solicitarea DSP-urilor judetene?

29/05/2015

Putem elibera datele personale ale pacientilor nostri Centrelor Militare Judetene la solicitarea DSP-urilor judetene?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/putem-elibera-datele-personale-ale-pacientilor-nostri-centrelor-militare-judetene-la-solicitarea-dsp-urilor-judetene/

Sistemul de prescriere a rețetei electronice va putea fi implementat incepand cu 1 iulie 2012

DSP-urile judetene au trimis o  adresa catre medicii de familie, prin care invocind prevederile legii 446/2006 li se solicita datele personale medicale ale barbatilor cuprinsi intre varsta 18-35 ani , care sufera de afectiuni incompatibile cu indeplinirea stagiului militar.

Ni s-au solicitat in mod imperativ aceste date, ba mai mult, ni s-a atras atentia ca in caz contrar vom suporta consecintele pentru netransmiterea lor.

Acum sa analizam pe baza carei legi ni se solicita aceste date si daca este legal ca noi, medicii de familie sa dam curs unor astfel de solicitari.

Legea 46/2003 a drepturilor pacientului prevede ca „toate informatiile privind starea pacientului, rezultatele investigatiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidentiale”. In completare, legea precizeaza ca „informatiile cu caracter confidential pot fi furnizate numai in cazul in care pacientul isi da consimtamantul explicit sau daca legea o cere in mod expres”.

In cazul de fata legea 446/2006 nu cere expres  ca medicul de familie sa furnizeze  datele personale medicale ale recrutilor Centrelor Militare prin Directiile de Sanatate Publica, ci prevede la art. 27 urmatoarele.

Art 27.

(3) 1. La recrutare-incorporare sau selectie in structurile de invatamant din institutiile cu atributii in domeniul apararii, fiecare tanar prezinta documente medicale, care atesta antecedentele patologice personale si heredocolaterale, eliberate sub semnatura si parafa medicului de familie. Tinerii care urmeaza a fi incorporati, inclusiv cei care nu poseda documentele mentionate, sunt examinati medical, gratuit, in unitati de asistenta medicala ambulatorie de specialitate stabilite de directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, de comun acord cu centrele militare. Rezultatele examinarii sunt inscrise in fisa medicala; fondurile necesare acestor activitati sunt prevazute in bugetul Ministerului Sanatatii Publice.

Prin urmare legea 446/2006 prevede faptul ca, fiecare  persoana in cauza,  personal, prezinta documentul medical eliberat de catre medicul de familie care atesta starea lui de sanatate .

Astfel nu are nici un suport legal solicitarea DSP-urilor judetene si ale Centrelor Militare judetene de a veni in fata medicilor de familie cu o astfel de solicitare.

Iar din partea medicilor de familie ar insemna incalcarea drepturilor pacientilor, dreptul la confidentialitate,  in cazul in care ar da curs unor astfel de solicitari

Sunt doua lucruri total diferite, a elibera un document medical cu datele personale medicale unei persoane, personal, pe care ulterior  el si numai el  il prezinta cui doreste, este dreptul lui  si este cu totul altceva eliberarea unor astfel de documente la solicitarea unei alte persoane,sau institutii in conditiile in care nici legea nu prevede acest lucru, precum este in cazul de fata si nici pacientul nu si-a dat acordul.

Autor: Soós Szabó Klára

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: