Rafila: Autoritatile locale au o responsabilitate in modul in care isi atrag personalul medical

20/11/2023
Rafila: Autoritatile locale au o responsabilitate in modul in care isi atrag personalul medical

Rafila: Autoritatile locale au o responsabilitate in modul in care isi atrag personalul medical

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-autoritatile-locale-au-o-responsabilitate-in-modul-in-care-atrag-personalul-medical/

Autoritatile locale au o responsabilitate in ceea ce priveste atragerea personalului medical, care este interesat nu doar de oferta financiara, ci si de o serie de aspecte sociale din localitatea in care lucreaza, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

El a mai precizat ca exista localitati din aceleasi regiuni ale tarii, cu grad de dezvoltare similar, dar care au situatii foarte diferite in ceea ce priveste asigurarea personalului medical necesar.

“Aceasta problema se poate rezolva nu numai prin Rezidentiat. Politica de resurse umane este un concept care trebuie facut impreuna de Ministerul Sanatatii si Universitatile de medicina, dar implicarea autoritatilor locale in modul in care selecteaza si isi atrag personalul medical este responsabilitatea autoritatii locale. Eu pot sa va spun ca judete din aceeasi regiune a tarii, cu un grad de dezvoltare similar, va dau un exemplu in nord si nord-vest, au probleme foarte diferite. Adica, unii nu au probleme deloc si au personal absolut suficient, iar un judet invecinat are probleme foarte mari in a asigura personalul medical”, a precizat ministrul, potrivit Agerpres.

El a mai adaugat ca Ministerul Sanatatii nu poate sa solutioneze probleme punctuale, precum lipsa unui medic specialist pentru Sectia Anestezie si Terapie Intensiva.

“Motivul este legat de modul in care autoritatea locala se implica. Acolo unde nu sunt probleme – cunosc autoritatea locala si are o politica consecventa de zece ani de zile in rezolvarea problemelor medicale ale comunitatii… Iar in cealalta parte, probabil, nu vreau sa dau astfel de verdicte, are mai putina implicare sau nu are implicare deloc si solicita Ministerului Sanatatii ceea ce nu poate sa ofere. Cum, de exemplu, Ministerul Sanatatii sa rezolve problema unui medic ATI care trebuie sa mearga intr-o anumita localitate? E liberul arbitru al acelui medic ATI sa aleaga sa lucreze, sa locuiasca, sa traiasca intr-o anumita localitate. Oferta pentru el nu este doar financiara. Trebuie sa fie si sociala. Are familie, copiii trebuie educati. Deci, toate lucrurile astea trebuie adresate atunci cand vrei sa cauti medici”, a mai afirmat Rafila.

Totodata, el a pledat pentru un comportament ‘pro-activ’, in care autoritatile locale sa intre in legatura cu universitatile, oferind exemplul unor caravane in cadrul carora tinerii medici sa poata vizita spitalul si sa vada conditiile de munca.

“Daca stai in birou si astepti sa iti trimita Ministerul Sanatatii specialist de ATI, cu siguranta Ministerul Sanatatii nu are nici atributiile si nici posibilitatea sa faca acest lucru, pentru ca acel medic ATI trebuie sa aiba optiunea si dorinta sa lucreze acolo”, a subliniat ministrul Sanatatii, potrivit sursei citate.

Etichete: atragere personal medical, autoritati locale, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: