Rafila, despre iodura de potasiu: Nu plec de la premisa ca lumea nu poate sa inteleaga
Rafila, despre iodura de potasiu: Nu plec de la premisa ca lumea nu poate sa inteleaga
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-despre-iodura-de-potasiu-nu-plec-de-la-premisa-ca-lumea-nu-poate-sa-inteleaga/
Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a pledat pentru utilitatea unei campanii a institutiei pe care o conduce referitoare la administrarea iodurii de potasiu doar in cazul unui incident nuclear si numai la indicatia autoritatilor.
“In spatiul public au fost foarte multe discutii legate de un posibil incident in Ucraina, avand in vedere situatia de acolo. Multa lume isi aduce aminte de situatia din anul 1986 si Ministerul Sanatatii s-a pregatit in acest sens, a reusit impreuna cu Administratia Rezervelor de Stat si Antibiotice Iasi sa produca o cantitate suficienta de iodura de potasiu pentru toata populatia Romaniei”, a precizat Rafila, la CNA, potrivit Agerpres.
Totodata, oficialul a subliniat ca pastilele de iodura de potasiu nu trebuie administrat intempestiv.
“Si, avand in vedere, ma rog, traditia in Romania ca daca primesti ceva trebuie sa-l si consumi, exista aceasta ingrijorare si in randul profesionistilor din Sanatate si noi avem aceasta ingrijorare. Si daca o sa facem in perioada urmatoare o campanie de distribuire a acestor micro-comprimate de iod, vrem sa fim siguri ca ele vor fi pastrate si nu vor fi administrate decat daca este cazul si o campanie desfasurata prin mass media – televiziune, radio – este extrem de utila pentru ca sa sustina acest demers al Ministerului Sanatatii”, a mai pledat Rafila.
Totodata, el nu a exclus existenta unor cazuri de autoadministrare a iodurii de potasiu, dar a precizat ca nu porneste de la premisa ca lumea nu poate sa inteleaga ca aceste pastile nu trebuie administrate in momentul primirii.
“E posibil, orice e posibil. Dumneavoastra stiti ca am experimentat, mai ales in pandemie, tot felul de medicamente pe care oamenii le luau, unele foarte toxice, ca sa se pazeasca de COVID. Nu putem sa stim exact ce face fiecare, dar noi trebuie sa ne face datoria si sa informam si sa educam. (…) Recomandarea este pentru doua luni. Sper sa fie suficient. In intervalul acesta de timp noi ne organizam ca sa putem sa incepem distribuirea. Problema pe care trebuie s-o inteleaga toata lumea este legata de faptul ca din punct de vedere organizatoric este imposibil, avand in vedere ca maxim sase ore de la expunere trebuie sa iei un astfel de comprimat, nu ai timpul necesar sa faci distribuirea in cazul unei urgente. (…) La Fukushima n-au fost capabili sa faca distribuirea in timp util si ne gandim, totusi, ca e mult mai bine sa se faca acest lucru din timp si oamenii sa stie despre ce este vorba. Eu nu plec de la premisa ca lumea in Romania nu poate sa inteleaga ca aceste pastile nu trebuie administrate in momentul primirii, ci doar daca este necesar. Si scopul acestei campanii este foarte clar in sprijinul acestei teorii”, a mai precizat Ministrul Sanatatii, potrivit sursei citate.
De asemenea, el a mai adaugat ca, odata cu tabletele de iodura de potasiu, vor fi distribuite si informatii legate de dozaj, de varsta si de modul de pastrare a acestor comprimate la domiciliu.
Consiliul National al Audiovizualului a aprobat miercuri o solicitare a Ministerului Sanatatii de difuzare in regim de campanie de interes public a unui spot radio si tv de informare cu privire la administrarea comprimatelor de iodura de potasiu.
Etichete: iodura de potasiu, administrare iodura de potasiu, pastile de iod, rafila
Autor: Adriana Pavel
1 Comentarii
Este important ca ac distribuire ATB de iod sa fie precedata de o informare la radio și tv cu privire la modul de folosire a ac tb dozaj și momentul administrării.Gubandru Aurelia