Rafila: In Strategia Nationala de Sanatate nu e vorba de taxarea dubla a pacientilor

05/12/2022
Rafila: In Strategia Nationala de Sanatate nu e vorba de taxarea dubla a pacientilor

Rafila: In Strategia Nationala de Sanatate nu e vorba de taxarea dubla a pacientilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-in-proiectul-strategiei-nationale-de-sanatate-nu-e-vorba-de-taxarea-dubla-a-pacientilor/

In proiectul Strategiei Nationale de Sanatate a Romaniei, lansat in dezbatere publica, nu e vorba de niciun fel de taxare dubla a pacientilor, ci de posibilitatea alegerii profesionistului care ofera servicii de sanatate, in baza unei plati reglementate legal si suportate de beneficiari, dupa programul normal de lucru al medicului, a precizat Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila.

“Nu este vorba de nicio taxa suplimentara. Este o minciuna. Repet acest lucru: nu e vorba de niciun fel de taxare dubla a pacientilor din Romania. A fost prezentat neprofesionist (in presa n.red), este vorba doar de un proiect-pilot propus in aceasta strategie, care trebuie sa se desfasoare intre 2026 si 2028. Aceasta strategie este supusa dezbaterii publice si, in mod evident, daca Guvernul Romaniei nu considera oportun, acest proiect-pilot intre 2026 si 2028 poate sa dispara din acest plan de actiune (…) In acesta se prevede pilotarea furnizarii anumitor servicii ambulatorii elective in unitatile sanitare publice, cu posibilitatea alegerii profesionistului care ofera servicii de sanatate, in baza unei plati reglementate legal si suportate de beneficiari, precum si a posibilitatii programarii transparente a serviciului respectiv in sistemul electronic de programari. Se precizeaza asta pentru ambulator, este unul similar si pentru asistenta medicala spitaliceasca, dar aici spune foarte clar. Rezultatul asteptat: cadrul legal de furnizare de servicii ambulatorii contra cost in unitatile sanitare publice; servicii ambulatorii realizate in unitatile sanitare publice in afara normei de baza programate, adica in afara normei de baza a unui medic”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

Tototdata, el a aratat ca acest proiect-pilot ar avea rolul de a stabili daca intr-o unitate sanitara publica, dupa incheierea programului de lucru, un medic poate sa presteze in regim privat o anumita activitate medicala, pacientul platind la spital faptul ca vrea sa fie consultat, operat sau investigat de un anumit medic.

“Dar asta nu inseamna ca pacientul este in vreun fel impiedicat sa aiba acces la serviciile obisnuite. E vorba de optiune. In momentul de fata, aceasta optiune este doar in zona unitatilor private, sunt in toata lumea (…) Si propunerea de pilot este doar pentru una, doua sau trei unitati sanitare, in anul 2026, in care sa se incerce pentru medicii din spitalul respectiv daca doresc sa lucreze peste program, daca exista solicitari pentru anumiti medici, dincolo de program. Adica e vorba de retinerea unei sume de bani de catre spital, de spitalul public, si cu o alta suma de bani este retribuit pentru activitatea medicala suplimentara, medicul sau asistenta medicala. Deci este cu totul si cu totul altceva. Am vazut si eu titlurile, ca au fost si foarte mult politizate. Nu e cazul sa inducem in eroare populatia pentru ca avem nevoie de o strategie nationala de sanatate in Romania”, a adaugat Alexandru Rafila, potrivit sursei citate.

Ministrul Sanatatii a subliniat ca aceasta este doar o idee care trebuie dezbatuta, care poate fi sau nu agreata.

Etichete: strategia nationale de sanatate a romaniei, taxare pacienti, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: