Rafila: Medicina de familie va deveni tot mai atractiva si din punct de vedere al veniturilor
Rafila: Medicina de familie va deveni tot mai atractiva si din punct de vedere al veniturilor
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-medicina-de-familie-va-deveni-tot-mai-atractiva-si-din-punct-de-vedere-al-veniturilor/
Peste 4.000 de medici de familie din cei 11.000 care isi desfasoara activitatea la nivel national vor iesi la pensie in urmatorii cinci ani, spune ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila. El a mai precizat ca pentru inlocuirea acestora va fi continuat demersul de crestere a locurilor alocate de universitati pentru medicina de familie la cel putin 800 in fiecare an.
“Stiti bine ca din cei circa 11.000 de medici de familie care sunt in Romania in urmatorii 5 ani este posibil sa iasa la pensie cel putin 4.000 dintre ei. Asta este varsta si atunci trebuie sa gasim o solutie ca inlocuim acest corp profesional cu tineri medici si acest lucru este posibil doar impreuna cu universitatile de medicina si farmacie care nu erau proiectate sa pregateasca asa de multi medici de familie. Anul trecut am avut pentru prima data o discutie foarte serioasa si am reusit sa crestem numarul de locuri la medicina de familie. Vom continua acest demers incat in fiecare an sa avem cel putin 800 de absolventi de medicina da familie ca si medici specialisti incat sa poata sa inlocuiasca colegii care se vor retrage”, a declarat Rafila la deschiderea oficiala a celei de-a II-a Editii a Scolii de Vara Internationale a Medicilor Rezidenti si Tineri Specialisti in Medicina de Familie, potrivit Agerpres.
In Romania, in prezent, sunt cateva sute de localitati care nu au medici de familie.
“In continuare sunt cateva sute de localitati din Romania fara medici de familie si lucrul acesta nu il vom reusi noi si universitatile, nici Ministerul Sanatatii, decat daca va exista un parteneriat real cu autoritatile locale care au, cred eu, responsabilitatea ocrotirii sanatatii comunitatilor pe care le conduc. Cred ca medicina de familie va deveni tot mai atractiva si din punct de vedere al veniturilor, pentru ca tipul de servicii pe care medicii de familie le vor face, inclusiv pachetul de servicii medicale preventive, le ofera o crestere a veniturilor”, a mai afirmat Rafila.
In opinia sa, increderea oamenilor in sistemul de sanatate de foarte multe ori depinde de medicii de familie.
Tototdata, el si-a exprimat speranta ca pana la sfarsitul anului Agentia Nationala de Achizitii Publice sa finalizeze achizitia echipamentelor pentru dotarea medicilor de familie, astfel incat foarte multe cabinete sa dispuna de ecograf, electrocardiograf, spirometru.
La randul sau, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie ‘Carol Davila’ din Bucuresti, Viorel Jinga, a declarat ca institutia de invatamant superior pe care o conduce a fost singura din tara care a alocat 20% din locuri medicinei de familie.
Etichete: medicina de familie, medici de familie, venituri medici de familie, rafila
Autor: Adriana Pavel
3 Comentarii
Acestor 800 de mf-isti / an, le veti da si cate 30.000 euro sa cumpere lista de pacienti de la medicii care se retrag la pensie?
Dar nu a fost atractiva din punct de vedere al veniturilor și pana acum?Pana nu demult medicul de familie castiga de 3 ori mai mult decât specialistul!
Tinerii medici vor fugi de medicina de familie pt că ați denigrat medicul de familie numindu l infractor,ați transformat medicina de familie in birou de secretariat și veniturile au fs mereu mult sub cele ale specialiștilor din spital și așa vor rămâne!V ați bătut joc de aceasta specialitate,deși toți medicii specialiști din spitale și ambulatoriu trăiesc prin medicina de familie,prin trimiterile date de medicul de familie!Culegeți că ați semănat!