Rafila: Moasele, vehicul de informare privind evolutia sarcinii si avantajele nasterii naturale

14/05/2024
Rafila: Moasele, vehicul de informare privind evolutia sarcinii si avantajele nasterii naturale

Rafila: Moasele, vehicul de informare privind evolutia sarcinii si avantajele nasterii naturale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-moasele-vehicul-de-informare-privind-evolutia-sarcinii-si-avantajele-nasterii-naturale/

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, spune ca moasele ar putea fi un foarte bun vehicul de informare in ceea ce priveste modul de evolutie a sarcinii si avantajele nasterii naturale.

“Chestiunea legata de proportia mare de nasteri cezariene care exista in Romania este mai greu probabil de rezolvat. Cred ca cea mai mare proportie, fara sa stiu foarte clar aceste cifre, apare in mediul urban. Este si o chestiune de moda, de frica. (…) Sarcina nu este o boala, nu trebuie sa fie neaparat urmata de o operatie, nasterea este un proces natural. Sigur ca exista multe situatii care indica operatia cezariana tinand cont de varsta mamei sau de anumite afectiuni care pot sa recomande acest tip de interventie. Insa, cred ca moasele ar fi un foarte bun vehicul si de informare a femeilor in ceea ce priveste modul de evolutie a sarcinii si avantajele nasterii naturale”, a subliniat Rafila, la conferinta ‘Reinnoind traditia moaselor pentru un viitor sanatos si durabil’, potrivit Agerpres.

Ministrul a mai spus ca moasele trebuie sa reprezinte un punct de sprijin cel putin in zonele rurale.

“Cred ca suntem la un nou inceput sau ar trebui sa fim la un nou inceput pentru ca profesia de moasa, cel putin in zonele rurale, trebuie sa reprezinte un punct de sprijin si de schimbare a paradigmei in care avem nasteri la copii, fete care au mai putin de 16 ani, cateodata mai putin de 14 ani. De asemenea, sunt femei care nu se prezinta la medic in timpul sarcinii, se prezinta direct sa nasca. Copiii de multe ori nu sunt supravegheati dupa nastere, iar partea legata de aportul emotional al unui profesionist care poate sa dea incredere femeii si poate sa faca maternitatea ceea ce ne dorim cu totii sa fie este foarte necesara”, a explicat Alexandru Rafila.

In Romania sunt circa 1.000 de moase cu studii superioare, iar procesul de pregatire a acestora este in plina desfasurare, a precizat el si a subliniat ca reprezentantii autoritatilor locale trebuie sa fie constienti de utilitatea moasei pentru comunitatea lor.

Etichete: moasele, sarcina, nasterea naturala, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: