Rafila: Nu exista restrictii privind numarul paturilor de paliatie

18/11/2024
Rafila: Nu exista restrictii privind numarul paturilor de paliatie

Rafila: Nu exista restrictii privind numarul paturilor de paliatie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-nu-exista-restrictii-privind-numarul-paturilor-de-paliatie/

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, spune ca nu exista restrictii in privinta numarului paturilor de paliatie din spitale si a finantarii acestora de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

“Haideti sa va spun ce am facut ca sa putem sa incurajam paliatia. Noi, in Romania, avem un numar total de paturi finantabile, adica sa zicem 120.000. Nu se pot finanta mai mult de 120.000 de paturi. Cu o exceptie: paturile pentru paliatie. Deci, cine doreste sa faca ingrijiri paliative poate sa vina cu o structura pentru ingrijiri paliative pe care noi o aprobam si Casa de Asigurari de Sanatate o finanteaza pentru ca la paliatie nu exista aceasta restrictie a numarului total de paturi, tocmai pentru ca exista nevoia acestui tip de serviciu. Si sunt multi operatori, sa stiti, Biserica e foarte interesata, Biserica Ortodoxa, dar si alte culte deschid centre de ingrijire paliative in ultima vreme si cred ca este o foarte buna idee”, a declarat Alexandru Rafila, conform Agerpres.

Potrivit ministrului, Romania are in momentul de fata circa 3.000 de paturi de ingrijiri paleative, dintre care circa 2.000 in sectorul privat si 1.000 in sectorul public, dar necesarul minim de paturi ar trebui sa fie in jur de 4.000, conform unui studiu realizat anul trecut (Pal Plan).

In context, el a mai adaugat ca Ministerul Sanatatii a facut demersuri pentru ca ingrijirile paliative sa se poata face de catre asistentii medicali la domiciliul pacientilor, mai ales in mediul rural, pentru ca, de multe ori, transportarea pacientilor este dificila.

“Avem o politica foarte serioasa in acest sens. Avem un parteneriat cu Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania, pentru ca asa cum stim din exemplele care se pot lua din alte tari, chiar foarte apropiate, e vorba de exemplu de Ungaria, ele sunt realizate de catre asistentii medicali si am facut pasi importanti inainte pentru ca acest drept de libera practica al asistentilor medicali sa faca posibila realizarea acestor servicii de ingrijire la domiciliu”, a mai precizat ministrul.

Etichete: paliatie, paturi de paliatie spitale, ingrjiri paliative, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: