Rafila: Pledez ca testarea antidrog a elevilor sa se faca dupa ce este bine documentata tehnic
Rafila: Pledez ca testarea antidrog a elevilor sa se faca dupa ce este bine documentata tehnic
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-pledez-ca-testarea-antidrog-a-elevilor-sa-se-faca-dupa-ce-este-bine-documentata-tehnic/
Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, considera ca testarea antidrog a elevilor ar trebuie sa se faca, dar numai dupa ce totul este foarte bine documentata din punct de vedere tehnic si dupa ce se va vedea care sunt conditiile in care se va realiza.
“Eu personal pledez ca acest lucru sa se faca dupa ce este foarte bine documentat din punct de vedere tehnic. Vedem pe cine testam, care sunt conditiile, cum stabilim acordul parintelui care in mod evident ar trebuie sa fie unul scris pentru acest lucru si modalitatea tehnica de realizare a testarii”, a declarat ministrul Sanatatii, conform Agerpres.
Potrivit acestuia, este necesara informarea parintilor prin intermediul unei campanii. Totodata, ministrul a spus ca exista teste rapide ‘orientative’ care se fac din urina sau saliva si teste de confirmare din sange care pot fi facute in laborator.
“Este un subiect sensibil, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa il facem. Trebuie foarte bine pregatit printr-o campanie de informare a parintilor in primul rand. Din punct de vedere tehnic exista posibilitatea unor teste rapide care se pot face fie din urina, fie din saliva, iar aceste teste rapide, care sunt orientative in cazul de pozitivitate, trebuie confirmate printr-un test de laborator care se face prin prelevare de sange de la persoana respectiva care a avut un test pozitiv. Avand in vedere ca discutam despre copii si adolescenti, trebuie foarte mare grija, iar testarea nu trebuie facuta decat cu acordul parintilor in doua situatii: fie la solicitarea directa, expresa a parintilor, fie in cazul in care reprezentantii unitatii scolare, cadrele didactice observa un anumit tip de comportament care ar putea sa fie generat sa spunem de consumul de substante psihoactive, atunci pot solicita acest lucru”, a mai explicat Rafila potrivit sursei citate.
Totodata, ministrul este de parere ca, in cazul in care un test de confirmare iese pozitiv, este necesar un pachet de masuri pe care sa le ia unitatea de invatamant, precum consilierea psihologica, evitarea discriminarii sau a stigmatizarii. El a mai sustinut ca testarea poate fi una dintre masurile care fac parte dintr-un pachet complet.
De curand, Rafila a precizat ca nu va sprijini testarea antidrog in masa a elevilor. El a subliniat ca se va lucra impreuna cu parintii, fara sa existe discriminare sau stigmatizare pentru copii.
Etichete: testarea antidrog a elevilor, testare antidrog in scoli, rafila
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii