Rafila: Sistemul de sanatate nu a fost conceput pentru a face fata unei crize precum pandemia

18/01/2022
Rafila: Sistemul de sanatate nu a fost conceput pentru a face fata unei crize precum pandemia

Rafila: Sistemul de sanatate nu a fost conceput pentru a face fata unei crize precum pandemia

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-sistemul-de-sanatate-nu-a-fost-conceput-pentru-a-face-fata-unei-crize-precum-pandemia/

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, spune ca „pandemia ne-a reamintit fragilitatea unora dintre cele mai importante sisteme create de om, sistemele de sanatate.

Potrivit demnitarului, sistemul de sanatate din Romania nu a fost conceput si pregatit pentru a face fata unei crize precum pandemia de Covid-19.

De altfel, el a a explicat faptul ca in Romania a existat o fluctuatie intre masurile de izolare la inceputul pandemiei si masurile preventive slabe, in cel de-al patrulea val.

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii a participat, marti, 18 ianuarie 2022, alaturi de alti ministri ai Sanatatii din Uniunea Europeana, la lucrarile Conferintei „Rezilienta sistemelor de sanatate ale Uniunii pentru a promova cooperarea la scara europeana.

In cadrul evenimentului organizat de Presedintia franceza a Consiliului Uniunii Europene, in format videoconferinta, el a subliniat ca „stabilitatea organismelor de conducere in domeniul sanatatii ar trebui sa fie un factor cheie pentru a face fata crizei. Una dintre principalele probleme cu care s-a confruntat Romania a fost asigurarea accesului la servicii de sanatate pentru pacientii non-Covid-19.”

“Pe de alta parte, principalul factor de rezilienta al sectorului sanatatii a fost resursa umana, care a fost pe deplin implicata pentru a face fata pandemiei. Personalul din sistemul sanitar a facut eforturi extraordinare, iar colegii nostri sunt demni de toata pretuirea societatii.”, se precizeaza intr-un comunicat de presa al ministerului.

“Un sistem de sanatate rezilient ar trebui sa absoarba socul unei situatii de urgenta, continuand sa ofere servicii de sanatate de buna calitate. Avem nevoie de o crestere treptata si pe termen lung a resurselor alocate sistemului de sanatate. Este foarte important sa avem decizii administrative si de sanatate publica bazate pe abordarea profesionala a crizei pandemice. Este nevoie de un dialog permanent si o abordare incluziva cu toate partile interesate din domeniul social si economic pentru a construi un consens, inclusiv in ceea ce priveste problema vaccinarii. Eliminarea mai eficienta a dezinformarii in randul populatiei ar trebui sa fie o prioritate la nivel european.”, a mai declarat ministrul Alwxandru Rafila in cadrul evenimentului.

In final, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a mentionat ca, in opinia sa, „Colaborarea si sprijinul european, asistenta tehnica din partea ECDC si Biroul Regional al OMS pentru Europa sunt elemente cheie pentru a face fata pandemiilor. Guvernul Romaniei sprijina o colaborare si o coordonare europeana mai profunda pentru raspunsurile la criza de sanatate publica.”

Etichete: sistem de sanatate romania, criza sistem sanitar, acces pacienti non-covid la servicii de sanatate, alexandru rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: