Rafila spune ca asistentii medicali cu studii superioare pot preda ‘Educatie pentru sanatate’
Rafila spune ca asistentii medicali cu studii superioare pot preda ‘Educatie pentru sanatate’
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-spune-ca-asistentii-medicali-cu-studii-superioare-pot-preda-educatie-pentru-sanatate/
Asistentii medicali cu studii superioare ar putea sa predea disciplina ‘Educatie pentru sanatate’ in scoli, este de parere ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila.
“Reticenta – am discutat si cu doamna ministru Deca de foarte multe ori – a fost legata de faptul ca nu exista parghii sa oblige, de exemplu, profesorii de biologie sa invete aceasta curricula, pe care ulterior s-o predea elevilor. Asta a fost discutia. Solutia la care ne-am gandit la Ministerul Sanatatii – si cred ca este operationala, am discutat cu Ordinul Asistentilor Medicali – ar fi ca in fiecare scoala sa fie niste asistenti medicali, eventual cu studii superioare, care sa fie angajati, ca medici nu o sa avem de unde. De unde se angajezi 7.000 de medici in scoli? Este imposibil, nu exista acesti 7.000 de medici. Atatea scoli sunt in Romania, sapte – opt mii de scoli. Sunt 1.000 acum in medicina scolara. Nu ai de unde sa mai angajezi langa 6.000, mai ales ca sunt multe locatii care nu sunt tentante. Atunci, am putea sa avem acesti asistenti medicali care sa devina cadre didactice, carora le-ar fi mai usor sa invete notiunile si sa predea notiunile copiilor si, eventual, sa interfereze chestiunea asta si cu acordarea asistentei medicale in scoli”, a declarat ministrul Rafila, potrivit Agerpres.
In opinia ministrului, asistentii care ar urma sa predea disciplina ar trebui sa fie angajatii scolilor.
“Oamenii trebuie angajati in scoli ca sa predea ‘Educatie pentru sanatate’. Deci, e clar, daca nu-i angajez sa predea ‘Educatie pentru sanatate’, atunci nu o sa avem niciodata ‘Educatie pentru sanatate’ in scoli. Acum, 5% dintre parinti opteaza pentru copiii lor pentru ‘Educatie pentru sanatate’, atat ca e optional, iar din astia 5%, termina doar 2%. Deci, se pierd pe parcurs. Deci, practic nu se face”, a mai aratat Rafila.
Potrivit acestuia, ‘Educatia pentru sanatate’ ar trebui sa fie individualizata. ‘Sper ca odata o sa ajunga un ministru al Invatamantului care sa aiba in mod real interesul sa dezvolte aceasta disciplina’, a mai spus ministrul Sanatatii.
Etichete: asistentii medicali, educatie pentru sanatate, rafila
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii