Rafila: Sunt spitale care fac putine servicii medicale | Nu poti sa platesti doar salarii

22/05/2024
Rafila: Sunt spitale care fac putine servicii medicale | Nu poti sa platesti doar salarii

Rafila: Sunt spitale care fac putine servicii medicale | Nu poti sa platesti doar salarii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-sunt-spitale-care-fac-putine-servicii-medicale-nu-poti-sa-platesti-doar-salarii/

Sunt spitale care ofera putine servicii medicale si din aceasta cauza cheltuielile lor sunt similiare cu bugetul unitatii medicale, spune ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila. In opinia sa, ar fi necesara o regandire a asistentei medicale spitalicesti si o dezvoltare a serviciilor medicale in ambulatorii.

“Avem o radiografie a multora din spitalele din Romania si sunt spitale care fac putine servicii medicale si din cauza aceasta cheltuielile lor cu salariile sunt cateodata similare cu bugetul spitalului respectiv. Este clar ca nu mai poti sa oferi servicii medicale pentru ca nu poti sa platesti doar salarii, trebuie sa oferi si alte lucruri. Cred ca o regandire a asistentei medicale spitalicesti, o dezvoltare a serviciilor ambulatorii este singurul raspuns care duce pe de o parte la asigurarea de servicii catre pacienti, in conditiile in care tehnologia ofera posibilitati de diagnostic si de tratament in regim ambulatoriu, spitalizare de zi. Pe de alta parte, serviciile pe care le ofera unele dintre spitale sunt destul de limitate si din punct de vedere al resursei umane pe care o au si din punct de vedere al dotarii sau al consumabilelor pe care le au la dispozitie avand in vedere limitarile financiare’, a sustinut Rafila la o conferinta, potrivit Agerpres.

El a mai spus ca in momentul de fata in sectorul public sunt foarte multe servicii de buna calitate care se ofera pacientilo. Totodata, este de parere ca finantarea moleculelor originale nu poate sa creasca mai mult de valoarea de 80% din totalul cheltuielilor pentru medicamente.

“Finantarea medicamentelor, moleculelor originale cred ca cel putin procentual nu mai poate sa creasca mai mult de 80% din totalul cheltuielilor pentru medicamente in general. Procentual nu mai poate sa creasca pentru ca dupa aceea privam pacientii de medicamentele uzuale. Noi tratam 80% din pacienti cu 20% din bani. (…) Nu mai este spatiu”, a sustinut Alexandru Rafila.

Etichete: servicii medicale, salarii spitale, dezvoltarea serviciilor ambulatorii, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Tigau Mirela says:

    Dacă ambulatoriile de specialitate sunt asa importante atunci de ce sunt plătite de 3 ori mai puțin decât medicii de familie?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: