Raport CE: Speranta de viata in Romania, mai mica cu sase ani fata de media UE
Raport CE: Speranta de viata in Romania, mai mica cu sase ani fata de media UE
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/raport-ce-speranta-de-viata-in-romania-mai-mica-cu-sase-ani-fata-de-media-ue/
Desi a mai crescut de la inceputul anilor 2000, speranta de viata in Romania continua sa ramana printre cele mai scazute din Uniunea Europeana, cu aproape sase ani sub medie, potrivit raportului Comisiei Europene privind sanatatea in UE.
Referitor la Romania raportul mai constata ca mortalitatea evitabila ramane ridicata, cheltuielile in ceea ce priveste sanatatea au atins un nivel minim istoric si sunt mult sub nivelul celor din oricare alta tara din UE, iar deficitul de forta de munca in domeniul sanatatii ramane critic, relateaza Agerpres.
In raport se mai arata ca factorii de risc comportamentali sunt larg raspanditi si constituie o amenintare grava la adresa sanatatii populatiei, la alimentatia deficitara si lipsa activitatii fizice.
Acelasi document mai atrage atentia ca rata obezitatii la adulti este printre cele mai scazute din UE, iar cea in randul copiilor , la fel, a crescut semnificativ in ultimii ani.
Mortalitatea evitabila ridicata si numarul mare de decese din cauze care pot fi tratate indica faptul ca trebuie imbunatatit modul de abordare a factorilor de risc si ca ar trebui sporita eficacitatea serviciilor de asistenta medicala. Speranta de viata la nastere variaza substantial in functie de gen si de educatie. De exemplu, barbatii cu cel mai inalt nivel de educatie traiesc cu zece ani mai mult decat cei cu cel mai mic nivel de educatie.
De asemenea, in ceea ce priveste cheltuielile alocate sanatatii, acestea au atins un nivel minim istoric si sunt mult sub nivelul celor din oricare alta tara din UE, atat pe cap de locuitor, cat si ca procent din PIB.
Raportul CE subliniaza si ca subfinantarea sistemului submineaza capacitatea Romaniei de a raspunde nevoilor actuale ale populatiei.
Ineficienta serviciilor de sanatate, inclusiv oferta excedentara de paturi de spital, subdezvoltarea chirurgiei ambulatorii si integrarea deficitara a serviciilor de asistenta accentueaza aceasta situatie, mai detaliaza raportul privind sanatatea din Romania conform sursei citate.
Cea mai mare parte a cheltuielilor din domeniul sanatatii este finantata din fonduri publice, insa cota cheltuielilor suportate “din buzunar”, poate fi substantiala, in special pentru categoriile vulnerabile. Totodata, pe langa costuri, distributia inegala a serviciilor medicale si a lucratorilor din domeniul sanatatii ridica obstacole in calea accesului la ingrijire medicala, mai ales in cazul celor care locuiesc in zonele rurale.
Deficitul de forta de munca in domeniul sanatatii ramane critic, numarul de medici si de asistente medicale fiind printre cele mai scazute din Europa.
In final, raportul CE privind sanatatea, la capitolul dedicat Romaniei mai arata ca sistemul de sanatate de la noi se confrunta si cu probleme de guvernanta, ca nu exista o evaluare sistematica a performantelor si ca, in general, nu exista transparenta.
Etichete: sistemul de sanatate din romania, raport comisia europeana, speranta de viata romania, mortalitate romania, finantare sanatate, personal medical, ingrijiri medicale romania
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii