Raport final: Pacientul de la Spitalul Bagdasar-Arseni a dezvoltat o colonizare cu germeni de spital
Raport final: Pacientul de la Spitalul Bagdasar-Arseni a dezvoltat o colonizare cu germeni de spital
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/raport-final-pacientul-de-la-spitalul-bagdasar-arseni-a-dezvoltat-o-colonizare-cu-germeni-de-spital/
Concluzia raportului inaintat de inspectorii din cadrul Directiei de Sanatate Publica Bucuresti catre Ministerul Sanatatii in urma verificarilor de la Spitalul Bagdasar-Arseni este urmatoarea:
Pacientul in varsta de 44 de ani a dezvoltat o colonizare cu germeni de spital. Asta inseamna ca bacteriile Acinetobacter baumanii (multirezistenta, sensibila la Colistin) și Klebsiella (rezistenta la Colistin) sunt dovedite ca prezenta la pacient si provin din spital.
Drept urmare, pacientul a fost izolat intr-o rezerva din cadrul sectiei de terapie intensiva.
Deocamdata, documentele analizate de inspectori nu probeaza existenta unei infectii. Daca o infectie va aparea sau nu depinde in primul rand de starea pacientului, mai precis de masura in care corpul acestuia va avea capacitatea de a limita impactul prezentei bacteriilor in organism.
In ceea ce priveste informatiile vehiculate in spatiul public despre provenienta bacteriilor din „apa de balta”, Ministerul Sanatatii isi exprima indoieli puternice apropo de validitatea stiintifica a acestei luari de pozitie din urmatoarele motive:
- Pacientul a fost internat in data de 10 iulie. Pe 11 iulie au fost recoltate probe care au aratat ca nu erau prezente cele doua bacterii in organismul barbatului.
- Pe 14 iulie au fost recoltate noi probe care au confirmat prezenta celor doua bacterii. In acest timp, pacientul a fost internat in spital.
- Este extrem de improbabil ca o bacterie cu rezistenta multipla la antibiotice sa existe in afara spitalului, mai precis intr-o „balta”.
Ministerul Sanatatii este ferm convins ca Romania are nevoie de o schimbare de atitudine in ceea ce priveste recunoasterea si raportarea infectiilor nosocomiale. Un spital este un mediu de risc oriunde in lume in ceea ce priveste aceste infectii. Asa ca singura atitudine corecta este aceea de recunoastere, de asumare si de lucru activ pentru controlul acestui fenomen.
Fara o dimensiune reala a incidentei infectiilor nosocomiale in spitalele romanesti nu se poate formula nicio procedura eficienta. Dezmintirile aparute in spatiul public in ceea ce priveste pacientul amintit sunt cu atat mai surprinzatoare cu cat vin din partea unui spital clinic cu predare care cuprinde nu mai putin de sase centre de referinta la nivel national.
Inspectorii sanitari au dispus urmatoarele masuri:
- Supravegherea si investigarea bacteriologica a tuturor pacientilor din salonul de politrauma, inclusiv izolarea acestora pana la parasirea sectiei ATI 1
- Reinstruirea personalului auxiliar care efectueaza operatiunile de curatenie si dezinfectie
- Intensificarea operatiunilor de igienizare si dezinfectare
- Asigurarea de dispensere pentru igiena si dezinfectia mainilor la toate lavoarele din sectii
Societatea care asigura serviciile externalizate de curatenie a fost amendata cu 5.000 de lei.
Biroul de presa al MS
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii