Raport: Tarile bogate ale lumii au pre-achizitionat jumatate din totalul vaccinurilor anti-Covid

18/09/2020
Raport: Tarile bogate ale lumii au pre-achizitionat jumatate din totalul vaccinurilor anti-Covid

Raport: Tarile bogate ale lumii au pre-achizitionat jumatate din totalul vaccinurilor anti-Covid

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/raport-tarile-bogate-ale-lumii-au-pre-achizitionat-jumatate-din-totalul-vaccinurilor-anti-covid/

Un grup de tari bogate reprezentand 13% din populatia lumii a pre-achizitionat jumatate din viitoarele doze de vaccinuri impotriva COVID-19, potrivit unui raport publicat de ONG-ul Oxfam, conform AFP.

Logica acestor tari este de a se aproviziona ca masura de precautie de la mai multi producatori concurenti, in speranta ca cel putin unul dintre vaccinurile lor se va dovedi eficient, relateaza si Agerpres.

Raportul Oxfam subliniaza insa dificultatea pe care o va avea o parte din populatia lumii de a gasi vaccinuri in perioada initiala.

Incepand din luna mai, Statele Unite, urmate de Marea Britanie, Uniunea Europeana, Japonia si alte tari au semnat numeroase contracte care garanteaza in avans productia si livrarea de doze de vaccin daca studiile clinice in curs se dovedesc concludente.

In SUA se vor livra doze inca din octombrie, astfel incat sa poata fi gata pentru a fi distribuite in termen de 24 de ore de la o eventuala autorizatie sanitara, mia scriu sursele citate.

Grupul farmaceutic britanic AstraZeneca, partener al Universitatii Oxford, a semnat majoritatea acestor contracte, insa Sanofi, Pfizer, Johnson & Johnson, Moderna, laboratorul chinez Sinovac si institutul rus Gamaleia au de asemenea pre-vandute sute de milioane de doze la nivel mondial, uneori sub forma de parteneriate cu producatori locali.

Potrivit raportului mentionat, au fost deja semnate contracte cu cinci dintre acesti producatori in faza a treia a studiilor clinice pentru 5,3 miliarde de doze, din care 51% pentru tarile dezvoltate.

Restul a fost promis tarilor in curs de dezvoltare, intre care India, Bangladesh, China, Brazilia, Indonezia si Mexic, mai arata potrivit Oxfam.

Statele Unite, cu o populatie de 330 de milioane de locuitori, au rezervat in total 800 de milioane de doze de la sase producatori, iar Uniunea Europeana (450 de milioane de locuitori) a achizitionat cel putin 1,5 miliarde de doze, conform unui bilant AFP.

“Accesul vital la vaccinuri nu ar trebui sa depinda de locul in care locuiti sau de cati bani aveti”, a declarat Robert Silverman din cadrul Oxfam, confrom Agerpres.

Expertii in sanatate publica au propus mai multe moduri de distributie globala: OMS ar vrea sa ofere fiecarei tari suficient pentru a vaccina 20% din populatia sa; un grup de eticieni au sugerat prioritizarea tarilor in care virusul ucide cel mai mult.

Insa Statele Unite au anuntat ca intentioneaza sa ofere vaccinul tuturor locuitorilor sai, nu doar celor vulnerabili si persoanelor in varsta.

Acest tip de “nationalism in domeniul vaccinurilor” a fost denuntat de mai multi oficiali din domeniul sanatatii, precum si de presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Etichete: vaccinuri covid, vaccin anti-covid, acces vaccin impotriva coronavirus

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: