Redimensionarea programelor de sanatate, printre obiectivele Ministerului in 2012
Redimensionarea programelor de sanatate, printre obiectivele Ministerului in 2012
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/redimensionarea-programelor-de-sanatate-printre-obiectivele-ministerului-in-2012/
Din dezbaterile care au avut loc cu prilejul celei de a treia editii a a Chronic Disease and Health Management reiese ca pentru anul viitor, Ministerul Sanatații are in plan sprijinirea medicinii pediatrice, precum si acordarea unor fonduri suplimentare pentru medicina de familie cu scopul de a contrabalansa reducerea numarului de paturi din spitale.
“Avem in vedere redimensionarea programelor de sanatate pentru ca unele probleme sunt in prezent supradimensionate. Sanatatea femeilor si a copiilor este importanta pentru ca bolile cronice se contureaza inca din copilarie. Informarea si educația pentru sanatate , dublata de realizarea de screeninguri genetice se afla printre planurile noastre in aceasta direcție”, a afirmat Ladislau Ritli. Soluția pentru problemele cronice este o chestiune de interdisciplinaritate, este sarcina intregii societați, a colaborarii dintre factori economici, sociali si politici, a spus Ministrul in incheierea discursului sau.
In continuare, in cea de-a doua zi a conferinței, Francoise Cluzeau, senior adviser NICE International, a prezent activitatea instituției si un exemplu practic de evaluare a cost-eficienței tratamentelor cu mai multe tipuri de insulina in diabetul de tip 2. NICE a fost creata in Marea Britanie pentru a furniza ghiduri naționale pentru ingrijirea medicala, analize cost-eficiența pentru implementarea/decontarea diferitelor tratamente sau tehnologii in domeniul sanatații.
Evaluarea tehnologiilor medicale se face in perspectiva cresterii calitații vieții (QALY – quality-adjusted life year). “Exista medicamente cu costuri foarte mari, dar cu o foarte mica crestere a calitații vieții – este cazul multor medicamente din domeniul oncologic. Tot ce este peste 20.000 – 30.000 de lire sterline / QALY nu este considerat cost-eficient si nu il recomandam”, a spus Cluzeau. Activitatea instituției, care este finanțata preponderent de stat, este publica si transparenta, toate recomandarile fiind facute publice. Aceastea stau la baza deciziilor NHS de a deconta o tehnologie medicala sau nu. Experiența NICE este importanta in condițiile in care autoritațile romane ar putea decide inființarea unei Agenții pentru Evaluarea Tehnologiilor Medicale.
In incheierea conferinței, Prof. dr. Irinel Popescu (Institutul Clinic Fundeni) si prof. dr. Mihai Lucan (Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal) au prezentat experiența proprie in managementul afecțiunilor hepatice, si respectiv, al afecțiunilor renale, aratand ca transplantul reprezinta o abordare cost-eficienta in aceste afecțiuni, desi prea puțin promovata in Romania, in ciuda avantajelor, atat din perspectiva pacientului cat si a sistemului.
Sursa:
Raluca Bajenaru
Redactor Medica Academica
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii